Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler maximaliseert kasrendement met polycarbonaat

Tholen – Kassen zijn van glas, toch? Ja, maar zeker niet altijd en ook niet helemaal volledig. Zelfs in Nederland, waar de meeste kassen van glas zijn, komt polycarbonaat vaker voor dan je mogelijk verwacht.

“Polycarbonaat heeft zich bewezen als een uitstekende keuze vanwege de lange garantietermijn en de superieure isolatiewaarde”, zegt Mark van den Tempel. “Dit heeft geleid tot een groeiende acceptatie en implementatie van polycarbonaat in moderne kassen.” Ook internationaal is hier veel vraag naar. Daar waar UV-instraling niet essentieel is, zijn de stevige polycarbonaat-platen ideaal voor diverse toepassingen: op het dak, tegen de gevel of voor in de kas.

“In de kas kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor een schuifdeur, een raampje of opslagruimte. Polycarbonaat is een ontzettend veelzijdig product”, somt de Managing Director van Stabilit Benelux op. Het bedrijf is al sinds 1984 actief in polycarbonaat. Het fenomeen polycarbonaat is zeker niet nieuw in de tuinbouw, maar van de nieuwste ontwikkelingen is lang niet iedereen op de hoogte. Zo wordt er regelmatig gekozen voor een verlengde garantietermijn van 15 of zelfs 20 jaar op polycarbonaatplaten en met de isolatiewaardes van platen is steeds meer mogelijk. Niet onbelangrijk in tijden van energiecrisis.

De specialist in polycarbonaat is ooit in het Westland begonnen, maar tegenwoordig gevestigd in Benthuizen. Hier is naast het kantoor, ook het distributiecentrum van 3.000 m2 gevestigd. Stabilit Benelux levert platen aan kassenbouwers, maar ook in andere sectoren. “Als het om echt grote projecten gaat, dan is het ook mogelijk om rechtstreeks op maat gemaakt product vanuit de fabriek te leveren. Zijn er bewerkingen nodig zoals gootuitkappingen of schuiningen, dan doen we dat hier in Benthuizen.”

De kracht van lichtgewicht
Een van de voordelen van polycarbonaat is het gewicht van het materiaal. “Dit uitzonderlijk lichtgewicht materiaal biedt dezelfde structurele integriteit als glas, maar met aanzienlijk minder massa. Dit betekent dat kassenbouwers kunnen genieten van gemakkelijkere installatie, minder behoefte aan zware ondersteunende structuren en over het algemeen minder belasting op het kassensysteem.” Het resultaat? “Een kosteneffectieve en efficiënte oplossing voor de moderne kassenbouw.”

Hoewel sommige varianten van dit materiaal wel zwaarder kunnen zijn, bieden ze nog steeds voordelen zoals langere garanties, betere isolatiewaarden en slagvastheid ten opzichte van traditioneel glas. “Massief polycarbonaat leveren we in diktes van 2 tot 15 millimeter. Een plaat van 15 millimeter weegt 18 kilo per m2, dan heb je wel een paar sterke armen nodig om het te tillen”, lacht Mark.

De fabriek, of eigenlijk fabrieken, staan op meerdere plaatsen wereldwijd. Stabilit Benelux, voorheen Macrolux Benelux, is tegenwoordig onderdeel van Verzatec, een Mexicaans familiebedrijf. Stabilit Benelux is de exclusieve distributeur van het plaatmateriaal en de systemen van het Zwitserse productiebedrijf Stabilit Suisse SA. “Veel van onze producten gaan met kassenbouwers mee, over de hele wereld. Wij leveren het product bij hen op locatie en zij vervoeren het in containers met de rest van de materialen die benodigd zijn voor de bouw van de kas (zoals bijvoorbeeld staal).”

Isolatie: houd de warmte vast en bespaar
In deze onzekere tijden, met hoge energiekosten, is juist het meerwandig polycarbonaat in trek. “Hoe meer wanden er in een plaat zitten, hoe beter de isolatiewaarde.” Bij de polycarbonaatspecialist spreken ze dan bijvoorbeeld over 16 millimeter 3-wandig, 16 millimeter 5-wandig of 16 millimeter 5X, waarbij het getal dan voor het aantal wanden staat. “En we hebben ook 16/10X. Een plaat met een uitstekende isolatiewaarde, die de warmte vasthoudt en niet laat ontsnappen, waardoor een constante en gunstige temperatuur wordt behouden.”

De platen zijn er dus in verschillende soorten en sterktes, van 4 tot en met 60 millimeter dikte. “Voor veel lichtdoorlaat kies je voor een 16 millimeter 3-wandige plaat, voor betere isolatie een 5-wandige. Met de enkele of dubbele X-structuur wordt nadruk gelegd op de stijfheid van de plaat. Het laatste wat je wilt als de platen op het dak liggen, is dat de platen door een storm uit het dak waaien of bijvoorbeeld door sneeuwbelasting naar binnen klappen.”


Glastuinbouwproject uitgerust met helder plaattype 16/3

Garantie: investeer in duurzaamheid
Een aspect dat de interesse in polycarbonaat verder heeft aangewakkerd, is de langere garantie die wordt geboden. Als gevolg van extreem weer of door calamiteiten kan het alsnog weleens voorkomen dat er schade optreedt. Telers zitten er niet op te wachten, maar een verzekeringskwestie is dan het resultaat. Om telers daarin tegemoet te komen kan Stabilit Benelux de garantietermijn opschroeven naar 15 of 20 jaar.

Platen vervangen
In 39 jaar tijd is het product polycarbonaat voortdurend doorontwikkeld. Op HortiContact is het bedrijf een terugkerende participant met een stand vol verschillende soorten platen. “Ieder jaar een nieuw product, dat hebben we niet, maar we bieden veel keuze.”

Recent is de focus, door de energiecrisis, extra op isolatie komen te liggen. “Telers kiezen voor extra scherming bijvoorbeeld”, merkt Mark op. “Doe je dit op het moment dat het polycarbonaat kasdek reeds twintig jaar oud is, dan is daar winst te behalen. Wat wij veel in de praktijk zien, is het vervangen van een 16 mm 3-wandige plaat door een 16 mm 5-wandige plaat, of zelfs een 10X-plaat. Met die laatste plaat gaat de teler er flink in U-waarde, de waarde die isolatie uitdrukt, op vooruit.” Mark noemt een verbetering van de isolatiewaarde met 15-20%.

Carlo Bol en Leonard van Vliet op HortiContact 2023

Maatwerk
Als lichtdoorlaat niet het belangrijkst is, kan het lonen nog dikkere platen dan 16 millimeter te gebruiken. Tuincentra deden dat de laatste tijd al veel. “Daar zie je dat men kiest om de platen van 16 millimeter te vervangen door platen van 20, 25 of 32 millimeter, vanzelfsprekend hebben deze platen een nog hogere isolatiewaarde.”

Voor zulke bedrijven is gasbesparing en ook duurzaamheid een belangrijk argument om tot vervanging en investering over te gaan. Zelf zit de polycarbonaatspecialist daarbij ook niet stil. “We hebben het eigenlijk nooit van de daken geschreeuwd, maar we recyclen al onze pre-consumer materialen en rijden al sinds 2019 met de buitendienst rond in elektrische auto’s.”

Op het kantoor in Benthuizen liggen sinds kort ook zonnepanelen op het dak. “Wat dat betreft is het een goede dag vandaag”, lacht Mark eind mei. Hij wijst tot slot nog op een laatste stukje maatwerk. “We kunnen ook een IR-Gold plaat aanbieden, deze plaat heeft de eigenschappen dat het licht door wordt gelaten maar de warmte grotendeels naar buiten terug wordt uitgestoten. Heerlijk aangenaam op deze warme dagen.”

Voor meer informatie:
Mark van den Tempel
Stabilit Benelux
Verbreepark 31
2731 BR Benthuizen
Tel.: +31 (0)79 343 88 88
[email protected]
www.stabilitbenelux.nl