Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Erwin Kooijman kweekt al meer dan 20 jaar bamboe

In Leusden runt Erwin Kooijman al meer dan twintig jaar een biologische bamboekwekerij. Met respect voor de natuur en op zijn eigen manier laat hij mensen kennismaken met zijn liefde voor de duurzame bamboeplant. In de uitzending van BinnensteBuiten van KRO NCRV op 19 juli 2023 vertelt hij over de kwekerij. Hij vertelt in de video dat hij zonder plan een stuk weide kocht en dat hij de boeren gevraagd heeft om de koeien eraf te halen. Hij wist nog niet wat hij wilde gaan kweken. Toen hij bij een lezing over bamboe's was adviseerde de spreker: "Je moet je gaan richten op niet woekerende bamboe."

Zo gezegd, zo gedaan. Hij is biologisch gaan kweken en daarbij hoort dat men het onkruid handmatig tussen de planten weghaalt. In de video vertelt hij dat de planten snel vol met lieveheersbeestjes zitten als er luis geconstateerd is. Tijdens de aanleg heeft hij puur op gevoel gewerkt. In de video vertelt hij dat er niet-woekerende en woekerende bamboe is. Niet-woekerende bamboe heeft dunne halmen en een klein blad. Een woekerende bamboe kan 6 tot 10 meter hoog worden, aldus de kweker. 20 jaar geleden had hij nog nooit van bamboe gehoord. Opvallend is dat bamboe maar eens in de 80 of 100 jaar bloeit. In de video vertelt hij dat bamboe een meter in 24 uur kan groeien.

Ook onder de grond kan bamboe ver groeien. Wanneer men de plant in de tuin heeft staan kan het zomaar zijn dat de plant twee tuinen verderop weer naar boven komt, vertelt Erwin. Hij heeft ook nog schapen die het gras kort houden. Hij verwarmt zijn gebouw met hout. In de video is te zien dat hij trots is dat hij het allemaal zelf bedacht heeft. Ook is te zien dat hij het belangrijk vindt dat de biodiversiteit gewaarborgd wordt door middel van bijenkasten.

De video is hier te bekijken op de site van KRO NCRV.

Publicatiedatum: