Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wat ondenkbaar was, gebeurt toch en dat is positief"

Meerdere chrysantentelers besluiten opnieuw niet te stomen in het jaar na de hoge gasprijzen en dat mag best ondenkbaar worden genoemd. Dat aardbeien ook lekker, stevig en houdbaar zijn als ze met een EC van rond de 1 geteeld mogen worden, mag ook ondenkbaar worden genoemd. Volgens Ellen Klein, consultant plantgezondheid bij Koppert, was twee jaar geleden beslist niet te voorspellen dat eco-telers bij een gangbare chrysantenteler op bezoek zou gaan om wat te leren over bodemleven. Hieronder een column van haar hand.

Is dit het gevolg van ‘Never waste a good crisis’ of was dit al in gang gezet voordat de gasprijzen zo hoog werden? Het was, zo weet Ellen, dat laatste. Altijd zijn er telers die hun horizon verbreden en open staan voor een andere aanpak. Telers en adviseurs die gewoon hun hart volgen in de zoektocht naar een meer natuurlijke aanpak, hun persoonlijke missie hebben. Zo’n wens is echter nog lang geen kant en klare praktijkoplossing. De vraag hoe men een natuurlijker aanpak voor elkaar krijgt zonder productie in te leveren was niet zomaar beantwoord. Dat vraagt om een brede blik, doorzettingsvermogen, wat financiële ruimte en goed samenwerken.

Veranderingen starten vaak door ‘eenlingen’ met een missie, een doel. Als meerdere eenlingen iets beginnen als de tijd er rijp voor is heeft men kans dat het vliegwiel op gang komt. In mijn beleving was dat het geval met weerbaar telen. Uiteraard was er ook druk door regelgeving, echter oplossingen kwamen en komen meestal niet door de regelgeving. Soms door een geniaal idee, vaak door het uitproberen van verschillende opties en toeval moet ook niet uitgesloten worden.

Het is geen toeval dat Koppert is gestart met weerbaar telen en ook niet dat een gezonde bodem daarvoor de basis is. Het is wel toeval dat de bodemweerbaarheid zo snel belangrijk werd en dat de aanpak een belangrijke rol lijkt te spelen in de onderdrukking van wortelknobbelaaltjes. Zo’n onvoorziene rol dat Ekotelers daar weer nieuwsgierig naar waren.

Inmiddels hebben verschillende weerbare strategieën in de praktijk bewezen dat het in chrysant en aardbei mogelijk is om goede producten te leveren én voortgang te boeken op ziekte- en plaagdruk door met aangepaste voeding aan een gezonde bodem te werken. Dit komt doordat mensen hun hart volgen, een doel voor ogen hebben, lef hebben, elkaar uitdagen, doorzetten, fouten accepteren, een brede blik hebben en samenwerken. Kortom het hart op de goede plaats hebben. En dat is superpositief.

Voor meer informatie:
Koppert B.V. 
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: +31 (0) 10 514 04 44
info@koppert.nl 
www.koppert.nl 

Publicatiedatum: