Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatexperts over uitdagingen in tomaat, Phalaenopsis, gerbera en aardbei

Ieder gewas heeft zo z'n uitdaging. Niet één, maar heel veel. Denk aan klimaat, plantgezondheid, voeding, water, licht, CO2, alles moet kloppen. De adviseurs van Svensson helpen telers om uitdagingen aan te gaan en op te lossen. 

De uitdagingen van de tomaat? 
Klimaatexpert Hugo Plaisier vertelt over de uitdagingen van tomaat. Voor welk tweede scherm kies je bij de overstap van SON-T naar LED? Hugo: “Tomatentelers stappen massaal over op LED nu SON-T gewoon niet meer rendabel is. De zomer is daar het uitgelezen moment voor. Lampen zijn niet nodig in deze zonnige periode en telers kunnen zich voorbereiden op de koude herfst- en wintermaanden."

"Maar goed, die overstap brengt ook een klimaat technische uitdaging met zich mee: hoe vang je het warmtetekort op? In vergelijking met SON-T geeft LED immers veel minder warmte af. Een tweede scherm (naast het al aanwezige scherm dat lichtuitstoot tegengaat) is hiervoor een goede oplossing. We zien telers twee soorten keuzes maken: een transparant energiescherm of een zomerscherm. Voor beide oplossingen valt iets te zeggen."

"De meeste telers kiezen voor een tweede energiescherm. Dit scherm bespaart gedurende de lange wintermaanden energie én bevordert het groeiklimaat, vooral omdat de planttemperatuur goed op peil blijft. Door de hoge lichttransmissie kan het scherm ook overdag ingezet worden."

"In enkele gevallen wordt er als tweede scherm gekozen voor een open zonweringsscherm, om het gewas tegen felle instraling te beschermen. Dit is vooral in de weken voor en na de teeltwisseling relevant, als deze in de zomer valt natuurlijk. Deze keuze kan ook mede ingegeven worden door het ras dat geteeld wordt.”


Klimaatexpert: Hugo Plaisier

De uitdaging van de phalaenopsis?
Klimaatexpert Bart Bakker vertelt over de uitdagingen van de phalaenopsis. Het gewenste licht doseren nu de zon krachtiger wordt. Hoe doe je dat? Bart: “Zorg dat je instellingen van de scherminstallatie goed staan. Omdat het licht snel toeneemt en snel varieert in deze periode, is het van belang de instellingen in de gaten houden."

"Zeker bij een plant als de phalaenopsis die gevoelig is voor licht en onder laag lichtniveau wordt gekweekt. Zorg dan ook voor een kleine/korte P-Band wanneer het licht toeneemt en een wat grotere/langere P-Band wanneer het licht afneemt. Zo reageer je snel op de omstandigheden en heb je toch ook een rustige installatie.”


Klimaatexpert Bart Bakker 

De uitdaging van de gerbera?
Klimaatexpert Ton Habraken vertelt over de uitdagingen in gerbera. 
Hoe zorg je dat de luchtkwaliteit onder het verduisterende scherm goed blijft nu het scherm vaker en langer dicht gaat? Ton: “Nu de zomer en lente eraan komt, gaat het verduisterringscherm zeker 12 uur per dag dicht."

"Kortom, de gerbera maakt heel wat uren onder het scherm. De uitdaging is om de juiste kwaliteit te creëren onder het scherm. Dat kan onder andere met een luchtbehandelingssysteem. Het wordt namelijk erg warm onder het scherm. De lucht effectief verversen helpt mee om de temperatuur minder op te laten lopen. En draagt weer bij aan de kwaliteit van de teelt: mooie, volle gerbera’s.”


Klimaatexpert Ton Habraken 

De uitdaging van de aardbei?
Klimaatexpert Joris Vermonden vertelt over de uitdagingen in aardbei. 
De ambitie om meer schermuren te maken groeit bij aardbeientelers. Een goed kasklimaat behouden, zonder te veel vocht, is daarbij de uitdaging. Joris: “Uit lopend onderzoek blijkt dat er veel meer schermuren gemaakt kunnen worden in de aardbeienteelt, maar alleen als er ook geïnvesteerd wordt in luchtbeweging."

"ClimaFlow ventilatoren voorkomen dat er een ‘dood klimaat’ ontstaat. Een continu briesje door de bladeren van de planten drijft het vocht uit. Zo blijft de verdamping gaande en de behoefte voor een minimum buis komt daarmee doorgaans te vervallen. In een vergelijkende meting blijkt de gewastemperatuur ook iets makkelijker terug te koelen. Dat komt de zwelling van de vruchten weer ten goede.”


Klimaatexpert Joris Vermonden 

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
T: +31 181 39 26 66
info.nl@ludvigsvensson.com 
www.ludvigsvensson.com 

Publicatiedatum: