Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proeven bij Van der Knaap: Paprikateelt in bakken en potworm voorkomen in Phalaenopsis

In innovatiecentrum 'de Kas' van substraatbedrijf Van der Knaap vinden doorlopend proeven plaats. Er worden eigen producten getest, nieuwe producten ontwikkeld en regelmatig proeven gedaan voor klanten of andere externe partijen. Hiermee wordt er kennis opgedaan van allerlei gewassen en teelttechnieken. Uiteindelijk resulteert dit in nieuwe producten, ofwel: innovaties. Ook dit jaar is er een volle planning wat proeven en onderzoeken betreft, zo deelt men hieronder.

Een korte proef met aardbeien dient ter voorbereiding van een onderzoek naar een doorteelt van aardbeien die vanaf volgend jaar augustus in ‘de Kas’ staat. Thema’s die dit jaar centraal staan in de proef met Phalaenopsis zijn: het besparen van energie, het voorkomen van potworm en het verhogen van de weerbaarheid van het gewas.

Ook staan er verschillende groenteproeven in ‘de Kas’. Zo wordt er  getest of paprika’s ook in bakken kan worden geteeld, wat de effecten van een ‘levende bodem’ met compost en wormen zijn en of tomaten volledig circulair geteeld kunnen worden. Daarnaast wordt er gekeken wat het effect van verschillende substraten op de tomatenteelt is en hoe de voedingsoplossing uit de bioreactor kunnen inzetten in een vollegrondsteelt. In een proef met sla op water wordt vergeleken wat het effect op het gewas van het voedingswater uit de bioreactor met minerale voeding en wordt er vergeleken wat betreft verschillende pluggen.

De laatste jaren is er meer behoefte ontstaan naar substraten met een kleiner aandeel veen en duurzamere teeltmethoden. Daarom wordt er in ‘de Kas’ onderzoek gedaan naar grondstoffen.

Circulaire voeding
Waar vorig jaar gebruikmaakt werd van zowel minerale voeding als organische voeding uit de bioreactor, wordt er komend jaar volledig ingezet op het gebruikt van de circulaire voedingsoplossing uit de bioreactor. Dit houdt in dat er geen minerale voeding meer gebruikt wordt in proeven, tenzij het een vergelijkingsproef betreft.

Samen met enkele partners wordt er verder gekeken naar nog meer  mogelijkheden om meer verschillende teeltsituaties en -omstandigheden te simuleren. Denk hierbij aan led-licht of bestrijding van plagen en ziekten.

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
2290 AC Wateringen
Tel: +31 (0)174 296606
[email protected] 
www.vanderknaap.info 

Publicatiedatum: