Met herbicide Laudis heeft bollenteelt nieuw middel in gereedschapskist

Een van de belangrijkste uitdagingen voor bollentelers is het onkruidvrij houden van de teelt. Sinds februari hebben die telers een nieuw middel in de gereedschapskist: de herbicide Laudis, die een NLKUG toelating heeft gekregen in de kleine teelten. Alex de Waard, crop advisor bloembollen bij Bayer, vertelt ons er meer over.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd: Laudis heeft geen toelating in tulpen en lelies. “Dat komt omdat die teelten groter zijn dan 5000 ha, maar een KUG toelating is voor de kleinere teelten. Het registratieproject voor de grotere teelten duurt lang, dus voor de zogenaamde kleine teelten is de KUG-regeling een ideale uitkomst om sneller gebruik te kunnen maken van een nieuw middel.”

Laudis komt van origine uit de mais, een teelt waarin veel met hogere doseringen wordt gespoten. “Met bloembollen hebben we een lagere dosering op het etiket staan, omdat we in die teelt nog niet alles weten, met een lagere dosering is het veiliger. Wel is het advies om altijd eerst even een proefbespuiting uit te voeren.”

Op het etiket staat 4 keer 0,1 liter per hectare (met 300 à 400 liter water), om de zeven dagen. “Laudis werkt op vele onkruiden maar met name goed tegen tweezaadlobbigen. Hoe kleiner het onkruid, hoe beter ze te bestrijden zijn. Spuiten na opkomst is het advies.”

Laudis, een herbicide welke afkomstig is uit de triketonen groep. Het bevat 44 g/l tembotrione als werkzame stof, en is een mooi middel om onkruid aan te pakken omdat andere herbiciden zijn weggevallen in de bollenteelt, vertelt Alex. “De werkzame stof van Laudis, blokkeert de aanmaak van plantpigmenten na een bespuiting. Hierdoor verliest het bladgroen (waar de fotosynthese plaatsvindt) zijn bescherming tegen schadelijk UV-licht. Het is na 1 uur regenvast en heeft geen beperkingen voor de volgteelt. Belangrijk is dat het goed wordt toegepast. Zorg als teler wel dat je weet wat je aan het doen bent.”

Alex de Waard: “Voer altijd een proefbespuiting uit in het gewas, voordat het middel gebruikt wordt. Het risico voor het gewas bij gebruik van dit middel in dit/deze toepassingsgebied(en) valt onder verantwoordelijkheid van de gebruiker. De ervaring met Laudis is in de meeste nieuwe teelten op het etiket zeer beperkt.”

Voor meer informatie:
Bayer CropScience SA-NV
Alex de Waard
T: +31653240914
alex.dewaard@bayer.com
http://agro.bayer.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.