Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proeven met LED in Alstroemeria overwegend positief

LED-belichting is een belangrijke onderdeel in de overgang naar fossielvrije teeltsystemen. Al eerder was gebleken dat het goed mogelijk en efficiënter was om met Full LED Alstroemeria te telen. In het onderzoek “Alstroemeria en haar lichtcriteria” zijn vier verschillende samenstellingen van de LED-belichting getest op de vier Alstroemeria rassen Elegance, Jaffa, Noize en Virginia.

De proef was een vervolg op een korte test met zeven spectra en twee rassen in potten, waaruit duidelijk werd dat het spectrum van de LED-belichting in korte tijd grote effecten kon hebben op de productie en de kwaliteit en vorm van de bloemtakken. Dit vervolgonderzoek vond plaats in het kassencomplex van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk gedurende 21 maanden. Het gewas werd praktijkconform geteeld in gekoelde kokosbakken.

Voor deze spectrumproef zijn LED lampen van Signify in een intensiteit van 190 µmol/(m2.s) PAR gebruikt in 2 verschillende spectra*: HR (9B, 6G, 85R) en HBW (13B, 15G, 72R); aan beide was of geen FR of 14% FR (ver rood licht) toegevoegd. De 2 combinaties met FR zijn aangeduid als HR/FR en HBW/FR. Belicht werd gedurende 16 uur per dag.

Het spectrum met meer wit licht maar zonder FR (HBW, 13B, 15G, 72R) presteerde conform de verwachting (op basis van de kleine proef dat hier aan vooraf ging) het minst, met een 7% lagere Lichtbenuttings efficiëntie dan de andere 3 behandelingen. Het verschil kon niet verklaard worden uit de fotosynthese capaciteit, want die was voor alle geteste spectra vergelijkbaar, maar toch was de productie lager, ook na correctie voor kleine verschillen in daglichtsom (in de zomer door positie effect).

De andere drie spectra waren voor de productie vergelijkbaar. Voor het beoordelen van het gewas in de winter was het spectrum HBW/FR (13B, 15G, 72R, +14% FR) het mooiste, omdat het daarmee was het gewas als bij daglicht te zien. Meer informatie is te lezen in het rapport WPR-1083, 569147 (wur.nl).

bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: