Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

USAF caviterende ultrasone zenders nu ook verkrijgbaar in 115 volt

Steeds meer telers ontdekken hoe zij algen, schimmels en virussen eenvoudig onschadelijk kunnen maken in hun watersystemen, namelijk door het plaatsen van een USAF ultrasone zender op plaatsen waar water wordt opgeslagen, zoals bassins, silo’s en drainputten. Op verzoek van telers is er nu ook een 115-voltuitvoering. Die wordt vanaf eind maart 2023 geleverd. Met haar USAF caviterende ultrasone zenders timmert Ultramins flink aan de weg.

“Met onze ultrasone zenders verdwijnen algen en biofilm in maximaal 30 dagen uit ieder bassin. In silo’s maken wij doorgaans met 6-10 uur behandeling i.c.m. een oxiderend middeltje zoals waterstofperoxide alle pathogenen onschadelijk.”

De vragen voor een 115-volt uitvoering kwamen vooral vanuit de Verenigde Staten. “Na uitvoerig testen door USAF hebben wij nu ook deze uitvoering, die kwalitatief hoogwaardig is, beschikbaar.” Ook op de 115-voltzenders geeft Ultramins haar reguliere 7 jaar gebruiksgarantie. “De werking van deze nieuwe variant is gelijk aan die van de bekende 230 volt uitvoering. De bestrijding van alle pathogenen in het (drain)water is dus identiek.”

ToBRFV en komkommerbontvirus
De zenders worden door telers ook in de strijd tegen Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) ingezet. Ultramins liet hiervoor ook proeven uitvoeren om de werking van de zenders tegen het gevreesde virus te bewijzen. Ron Peters van Proeftuin Ron Peters, tegenwoordig FutureGrowing, voerde de testen uit.

Bij de test in 2021 werd bewust het teeltwater extreem vervuild met ToBRFV, in waardes die in de praktijk bij telers nooit gehaald worden. Anders dan in veel virusonderzoek werd gekozen het virus via water aan de planten toe te dienen, bovendien in een hele hoge dosis. Ron zei destijds: “Hierdoor weten we nu dat de zenders goed werken, juist omdat zulke hoge dosis ToBRFV in de praktijk niet voorkomen.” Geen enkele keer werd een Ct-waarde onder de 32 gevonden. Kees Luijkx, de producent van de USAF zenders, vulde daarbij aan: “De ultrasoon schokgolf breekt het virus in één klap. Daarna zorgt een klein beetje waterstofperoxide ervoor dat wat kapot is, kapot blijft.”


Toepassing Ultramins-zender in Canada

Ook het komkommerbont virus (GCMMV) is net als ToBRFV een Tobamovirus en kan in het gietwater onschadelijk gemaakt worden door het gebruik van deze ultrasone zenders, benadrukt Robert.

Voor meer informatie: 
Robert de Hoo
Ultramins
Jelle Zijlstraweg 45
1689 ZX Zwaag
+31 (0) 620 536 536 
+31(0) 85 023 10 97
[email protected] 
www.ultramins.com