Anthura roept bedrijven op ogen te openen voor cyberveiligheid

Bedrijven in het glastuinbouwcluster zouden meer aandacht moeten hebben voor cyberveiligheid. Dat stelt Patrick Hakvoort, manager infrastructuur bij Anthura in een artikel van Greenport West-Holland. Hij roept ondernemers vooral op open te zijn over mogelijke hacks: daardoor kunnen ondernemers van elkaar leren en weten ze beter wat mogelijke risico’s zijn. Anthura zelf leerde veel van een hack die in 2021 de Chinese vestiging enkele weken platlegde.


Patrick Hakvoort, (foto: Anthura). 

Iedere onderneming loopt het risico gehackt te worden, stelt Patrick Hakvoort, die sinds anderhalf jaar verantwoordelijk is voor de digitale veiligheid binnen Anthura. Er zijn volgens hem grofweg twee groepen hackers: Russische groepen zijn vooral uit op geld, bijvoorbeeld door een ransom-aanval. Chinese hackers zijn vooral uit op data: als ze eenmaal een bedrijf zijn binnengedrongen houden ze zich dan ook lang gedeisd.

Anthura kreeg in 2021 te maken met een ransomaanval: de Chinese vestiging bleek gehackt. Alleen door de betaling van een dwangsom zou het sierteeltbedrijf in Kunming weer toegang krijgen tot de eigen bedrijfsdata. Tot die tijd zou het bedrijf platliggen. De directie van Anthura besloot daarop niet in te gaan. Op basis van back-ups kon de productie hervat worden. In totaal lag het bedrijf twee weken plat en verloor het zo’n 5 tot 10 procent van alle data.

Schade verkleinen
Die hack was voor Anthura aanleiding om extra aandacht te besteden aan digitale veiligheid. Zo werd het deelnemer van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport (dat oktober 2022 is gelanceerd), wordt het personeel continu geschoold in het herkennen van digitale dreigingen en investeert Anthura in nieuwe technieken.

Maar zelfs Anthura is niet 100% veilig voor hackers, aldus Hakvoort. “We kunnen hooguit de mogelijke schade door een hack verkleinen.” Zo zijn de computers van de afdeling R&D nagenoeg afgesloten van de rest van het bedrijf: het ontwikkelen van nieuwe rassen is immers de kern van Anthura.

‘Digitale veiligheid doen we samen’
Hakvoort adviseert andere ondernemers op dezelfde manier naar hun eigen bedrijf te kijken. “Begin met jezelf te vragen: wat is onze core business, dus wat moeten we beveiligen? Wees ook kritisch op klimaatcomputers. Daarvan wordt vaak gezegd: laat die maar draaien, want die doen het al tientallen jaren goed. Dat zijn dus vaak verouderde IT-systemen en daar schuilt dus een gevaar. En wees open richting je ketenpartners, want digitale veiligheid doen we samen.”

Cybercafé op 30 maart
Anthura en het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport organiseren op 30 maart een cybercafé over ‘incident response’, ofwel: wat moet u doen als uw bedrijf gehackt blijft? Wil je dit Cybercafe bijwonen, houd dan onze website in de gaten voor meer informatie.

Voor meer informatie
Cyberweerbaarheidscentrum Greenport
info@cwgreenport.nl 
www.cwgreenport.nl   


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.