Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canopus ontvangt €3 miljoen voor nieuwe boortechniek aardwarmte

Canopus Drilling Solutions Geothermal heeft drie miljoen euro opgehaald. Canopus heeft de Directional Steel Shot Drilling technologie ontwikkeld. Dit is een technologie voor geothermische boringen. De financiering werd geleid door de nieuwe investeerder Underground Ventures en bestaande investeerders SHIFT en ENERGIIQ.

Geothermische energie is een schone, betrouwbare en hernieuwbare energiebron die de warmte van de aardkern direct gebruikt voor verwarming en het opwekken van elektrische energie. Het is overal ter wereld beschikbaar en de wereldwijde energievraag is slechts een fractie van de toegankelijke hoeveelheid warmte die aanwezig is. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen produceert geothermische energie minimale broeikasgasemissies en in tegenstelling tot andere hernieuwbare energiebronnen is het altijd beschikbaar. Desondanks levert geothermische energie momenteel slechts 1% van de wereldwijde energiebehoefte. Geothermische energie wordt gezien als een veel grotere en belangrijke speler in de energietransitie als de kosten voor de ondergrondse installatie – inclusief het boren van de boorgaten – kunnen worden verlaagd. Geothermische energie wordt ook wel eens de slapende energiereus genoemd.

DSSD
"We noemen onze innovatie 'Directional Steel Shot Drilling' (DSSD) en het combineert conventionele diamantboortechnologie met erosie van stalen deeltjes kleiner dan 1 mm. De combinatie van mechanisch boren en steel shot erosie zorgt ervoor dat er veel sneller geboord kan worden en dat er gemakkelijker kan worden gestuurd. DSSD verkort de boortijd en kan vertakte boorgatstructuren boren die zeer goed thermisch contact hebben met de hete lagen van de aarde", vertelt Jan Jette Blangé, CEO van Canopus.

Investering
Underground Ventures, een nieuw fonds uit Denemarken dat zich toelegt op en gespecialiseerd is in investeringen in geothermische energie, is de hoofdinvesteerder in deze ronde. "Deze investering onderstreept onze toewijding om deze sector te willen laten groeien die wij als essentieel beschouwen om de energiecrisis op te lossen", zegt Torsten Kolind, de fondsmanager. Bestaande investeerders SHIFT en ENERGIIQ zijn blij om hiermee hun blijvende steun aan Canopus te geven, en zo hun ambitie uit te dragen als impactinvesteerders om bij te dragen aan het laten groeien van geothermische energie.

Geothermische energie biedt kansen voor de regio en de wereld als geheel. In Zuid-Holland, waar Canopus gevestigd is, biedt de overvloed aan geothermische hulpbronnen een kans om de economische groei te stimuleren. In de regio Den Haag staan worden veel wereldwijde energieonderzoeksinstituten, industrie en financiering gecombineerd. Zo is bijvoorbeeld TNO's Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) hier gevestigd. RCSG is een open innovatielab, waar bedrijven hun nieuwe boortechnieken, materialen en andere innovaties kunnen testen en demonstreren. Een ander voorbeeld is de International Geothermal Association (IGA) zich in 2021 in Den Haag gevestigd heeft. IGA vertegenwoordigt de mondiale geothermische sector bij internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Wereldbank, het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie en het Internationaal Energieagentschap.

Ondersteuning
"Deze regio zal een geothermisch knooppunt worden. ENERGIIQ heeft veel vertrouwen in de oplossing van Canopus en het managementteam om een grote impact te hebben op de ontwikkeling van geothermie," zegt Mathijs van Rijk, investeringsmanager bij InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij die het fondsbeheer van ENERGIIQ uitvoert. Koen Hooning, partner bij SHIFT Invest, voegt toe dat geothermische energie potentie heeft om bij te dragen aan de energietransitie. Het moet dan wel voldoende middelen en focus krijgen en bedrijven zoals Canopus moeten worden ondersteund. De Global Geothermal Impact Summit 2024 in Den Haag, georganiseerd door de IGA waar deze investering werd aangekondigd, gaat over hoe er meer financiering verkregen kan worden voor geothermische energie.

Bron: Innovation Quarter

Publicatiedatum: