Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AirBlow-systeem blaast lucht in de vloer, efficiency vloerverwarming gaat omhoog

Tholen - In deze tijd van exploderende energieprijzen is elke innovatie die tot besparingen leidt, meer dan welkom. Een van die innovaties is het gepatenteerde AirBlow-systeem van ErfGoed. Directeur Hugo Paans legt uit hoe het precies werkt.

“We verwarmen c.q. koelen de vloer met een speciale warmtepomp. Op het buizenstelsel in de vloer zetten we een blower, zeg maar een soort ventilator. Die blaast lucht in de vloer – als je de vloer koelt dan wel verwarmt, zorg je dat de lucht uit de vloer komt. Een vloerverwarmingssysteem kan normaalgesproken zo’n 30 watt per vierkante meter afgeven, maar met een blower gaat de afgifte ervan enorm omhoog zonder dat de vloer zelf veel warmer wordt.”

Daarnaast geeft het blazen ook een positief effect voor de planten: “Met een beetje luchtstroming eronder heb je al veel minder last van smetplekken, zodat je minder hoeft te stoken tegen schimmels. Stilstaande lucht is niet goed voor de planten, ventilatie helpt daartegen.”

Voor bijvoorbeeld Phalaenopsiskwekers, die gewend zijn veel te stoken en te ventileren, is dat een positieve ontwikkeling. “Zonder veel te hoeven stoken krijg je toch dat luchtcirculatie-effect. Door de luchtstroom komt de ‘warme deken’ als het ware omhoog, zodat het onderste gedeelte van de kas een stuk koeler wordt. Maar andersom kan ook, als je het onderin juist wilt verwarmen.”

Dat het nieuwe systeem werkt, daar zijn ze bij ErfGoed inmiddels van overtuigd. “We hebben het al in onze eigen proeftuin met succes gebruikt, daar hebben we er meerdere gewassen langdurig op gekweekt, met verrassend goede resultaten. Nu gaan we nog een aantal testen in ons nieuwe gebouwde Experience-centre doen en daarna gaan we het ook in de praktijk uitzetten – en gezien de huidige energie- en gasprijzen verwachten we dat dat snel zal gaan.”

Voor meer informatie:
ErfGoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
www.erfgoed.com