Bijeenkomst 'Sensoren in de glastuinbouw: Wat kunt u ermee?'

Glastuinbouw Nederland organiseert op 26 januari in Bleiswijk een een bijeenkomst waarbij onderzoekers en sensorleveranciers samen de praktische toepassingen van diverse sensoren toelichten en demonstreren. Het evenement begint om 13.00 en duurt tot 16.30. De locatie is het Delphy Improvement Centre. Aanmelden kan hier.
Download pdf: Uitnodiging bijeenkomst sensoren 26012023.pdf

Tijdens de bijeenkomst leren deelnemers welke sensoren beschikbaar zijn, waar en hoe sensoren kunnen worden toegepast en welke sensoren telers werkelijk helpen in hun bedrijfsvoering.

In de pauze zijn diverse sensorleveranciers met hun producten aanwezig om uitleg en demonstraties te geven, zodat deelnemers ook direct contact kunt leggen. 


Kas vol sensoren bij Delphy

Programma

  • Ontvangst
  • Welkom door Margreet Schoenmakers, programmamanager Innovatie Water & Plantgezondheid (Glastuinbouw Nederland)
  • Uitleg mogelijkheden sensoren en praktische voorbeelden op het gebied van water en plantgezondheid door Andre van der Wurff (Stichting Control in Food & Flowers)
  • Uitleg teeltoptimalisatie door Alex van Klink (Delphy
  • Improvement Centre)
  • 1e ronde workshops - zie pdf
  • Pauze & Markt: demonstratie, uitleg en contact met sensorleveranciers
  • 2e ronde workshops - zie pdf
  • Afsluiting Project ‘Versnellen Groene digitalisering’ door Glastuinbouw Nederland
  • Afsluiting met een drankje

Workshops
1. Meten voor teeltoptimalisatie
Door Alex van Klink (Delphy Improvement Centre) en Maxime Dedecker (2Grow)

Veel teeltkeuzes worden gemaakt op basis van metingen uit de klimaatcomputer en teeltervaring. Hierdoor is het lastig om de reactie van de plant op deze teeltkeuze in te schatten. In deze workshop worden er voorbeelden gegeven van de toepassing van verschillende gewassensoren om de plantreactie op een teeltactie meetbaar te maken.

2. Optimale biomonitoring
Door Onno Calf (SCFF) en Bas Boom (imec/OnePlanet)

De basis van Integrated Pest Management (IPM) wordt gevormd door vroegtijdige detectie van problemen om snel in te kunnen grijpen. Door diverse scoutingmethoden (beeld, gassen en DNA) digitaal te koppelen aan sensoren van het kasklimaat binnen een model van kunstmatige intelligentie (AI) kan de balans van plagen en biologische bestrijders in de kas veel beter worden begrepen. Zodoende kan gerichter worden bepaald wanneer ingrijpen zinvol en efficiënt is.

3. Waterkwaliteit
Door Andre van der Wurff (SCFF) en Arie Draaijer (Sendot)

Bij een volledige recirculatie krijgt het water in de glastuinbouw een complexe samenstelling van nutriënten, gewasbeschermings-, rem- en ontsmettingsmiddelen, organische stoffen en microbiologie. De consequentie hiervan voor de teelt is grotendeels onbekend. Sensoren kunnen uitkomst bieden door controle van de waterkwaliteit en bijbehorende waterparameters.

4. Ion specifiek meetsysteem
Door Chris Blok (Wageningen UR Glastuinbouw) en Simon Meijer (CE-Line)

Het huidige systeem van voeding doseren in de glastuinbouw gaat uit van aanpassingen eens per zeven tot veertien dagen na analyse van een monster van de voedingsoplossing rond de wortels. De recente ontwikkeling van een verbeterde ion specifieke meter én een digitaal beslissysteem (BemestingsadviesTool) maakt het mogelijk de bemesting te optimaliseren en te automatiseren. Dat levert (een bescheiden) meer opbrengst en een betere kwaliteit op.

Er zijn 4 workshops in 2 rondes. Deelnemers kunnen hun keuze aangeven op het aanmeldformulier.

Informatie
Meld u aan via het aanmeldformulier, dit kan tot en met dinsdag 24 januari 2023.

Bij afmelding na dinsdag 24 januari berekenen wij € 20,- administratiekosten aan u door. Afmelden kan door een e-mail te sturen aan Annelies Kerkhof akerkhof@glastuinbouwnederland.nl

Neem voor meer informatie contact op met:
Liesbeth Nijs, tel 06 519 591 47 lnijs@glastuinbouwnederland.nl 

Bron: Groene Digitalisering 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven