Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Watertechniekinstallaties zijn optimaal in te richten”

Tholen - De glastuinbouw is wereldwijd volop in ontwikkeling. Jos Tas, een van de eigenaren van Zyztemz, kan daar volop over meepraten. Het bedrijf zette de laatste puntjes op de i voor een groot project in Marokko toen we Jos spraken. Dat project was het Center of Excellence in Horticulture in Agadir. “Dat project is daar in samenwerking met Wageningen University opgezet, en wij hebben met Zyztemz opdracht gekregen om de water en elektrotechnische installatie te leveren. En het is onlangs opgeleverd.”


Sebastiaan Hijstek van Horti XS en Jos Tas van Zyztemz

Totaalpakket
Het project in Marokko is er een in een lange rij, maar hoe is die portfolio aan projecten tot stand gekomen? Jos gaat terug naar het begin. “Zyztemz is gespecialiseerd in irrigatie units, een van onze klanten is Horti XS, wij hebben voor Horti XS de afgelopen jaren veel projecten gerealiseerd in het buitenland in opdracht van Horti XS, waarbij wij de Water en Elektrotechnische installatie ontwerpen en leveren. Met Zyztemz leveren wij voornamelijk mengbak units, maar we ontwerpen en bouwen ook wel transport pomp units, drain meet units, filter units, warmtewisselaar units.”

Internationale focus
Onze producten zijn voornamelijk voor projecten in het buitenland, o.a. Rusland, India, Irak, Polen, Roemenië Griekenland, midden oosten en Noord-Afrika.” Naast water pomp units zijn we ook actief met elektrische panelenbouw.”

Onder leiding van Jos Tas, hopen ze bij Zyztemz de komende jaren groei te kunnen creëren, en tot nu toe lukt dat prima. “In 2020 waren we nog met z’n achten, en inmiddels zijn we dus met 16 mensen.”

Precisiewerk
Voor Jos zelf ligt de focus op het ontwerpen van de watertechnische installaties bij Zyztemz. “Mijn passie ligt op het gebied van watertechniek. Het ontwerpen van een waterunit is helemaal mijn ding.” Zo’n ontwerp maken is echt precisiewerk. “In principe is elke mengbakunit ‘custom-made’, maar we hebben we een bepaalde range ontwikkeld, met 6 volumes/capaciteiten. Op die manier bouwen we een soort standaardisering in, en dat standaardmodel wordt dan verder op maat gemaakt.”

Een voorbeeld: in Saoedi-Arabië heeft Zyztemz 6 units verkocht die momenteel in productie zijn. “Die units zijn 50 kuub per uur, daarmee valt-ie in een bepaald type mengbakunit. Met een druk op de knop heb je dan alle bouwtekeningen en onderdelen alvast bij de hand. Die 3D-modellen kunnen dan zo naar de constructieafdeling. Zo kunnen we snel schakelen met de ontwikkeling van onze Zyzmix-Pro units.”

Sleutelen
Zoals gezegd is er ook van alles mogelijk als het gaat om maatwerk. Jos geeft een voorbeeld. “Vanuit Engeland kregen we de vraag om een speciale kraan op de mengbak te zetten, zodat die kan worden leeggespoeld. Dan pakken gewoon een van de standaardunits, en daar gaan we dan een beetje aan sleutelen.”

Een ander voorbeeld: “Vorige maand heb ik een project opgeleverd in Griekenland. Normaal gesproken wordt het water met meststoffen en al gespoeld, maar deze klant wilde dat het automatische filter werd gespoeld met schoon water. Zoiets had ik nog niet eerder gezien, dus dat hebben we toen speciaal ontworpen, inclusief aanpassingen op het elektrisch paneel.”

En in Abu Dhabi is pas een mengbakunit geleverd voor Red Sea Farms, waar ook iets bijzonders mee was. “Zij vroegen een standalone mengbakunit, niet aangestuurd door een bestaande tuinbouwcomputer, maar voorzien van z’n eigen aansturing. Daar hebben we toen een controller opgezet, met eigen sensoren.”

Meer dan irrigatie
Jos geniet echt van dat soort puzzels, dat is goed te merken als hij erover vertelt. Volgens hem ligt daar ook de kracht van het bedrijf. “Veel bedrijven vinden het lastig om standaardproducten op maat te maken voor de klant, maar wij zijn daar flexibel in.”

Die flexibiliteit zie je ook terug in het aanbod: “Wij doen meer dan alleen irrigatie-units. Zo hebben we nu vier warmtewisselaarunits in aanbouw. Het irrigatiewater dat soms te koud binnenkomt vanuit de silo, wordt eerst gefilterd, gaat door een warmtewisselaar en is vervolgens warm genoeg om mee te gaan irrigeren.”

De focus ligt daarbij vooral op de internationale markt – via de eigen verkoopmedewerkers, maar ook met behulp van partners en agenten, zoekt Zyztemz zo het contact met de lokale markt.

Voor meer informatie:
Jos Tas
Zyztemz B.V.
Meerweg 17
2651 KR Berkel en Rodenrijs
M: +31 6 28768139
T:  +31 174 257085
www.zyztemz.com