Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Zandwijk, Muller Bloemzaden B.V.

"Dankzij onafhankelijkheid de beste in bloemzaden"

“Door de huidige energiesituatie zit de bloementeelt, het mooiste vak dat er is, in een lastig pakket. Een ongunstig energiecontract dwingt sommige kwekers in andere posities te gaan denken en om zich heen te gaan kijken. Hoe maak ik de energie input zo minimaal mogelijk, wat kan ik produceren, waar is markt voor?”

Wim Zandwijk, directeur-eigenaar van Muller Bloemzaden, voert dagelijks dit soort gesprekken met zijn klanten. Of hij dan altijd weet wat wijsheid is, is geen uitgemaakte zaak, maar twee dingen kan hij zeker: adviseren en natuurlijk het beste zaad leveren.

“Zaden hebben absoluut de focus”, vertelt Wim. “Gelukkig hebben verreweg de meeste van onze klanten vertrouwen in de toekomst en gaan zij gewoon door. Maar ze zijn nog kritischer op de kiemkracht en kwaliteit, want als de kiemkracht maar 50 of 60 procent is, steek je heel veel energie in iets dat er niet is. "Bij ons is 80% de norm, maar de meeste zaden zitten zelf boven de 90% kiemkracht."

Dat kan omdat Muller naar eigen zeggen zaken doet met de beste zaadproducenten in de wereld en omdat het bedrijf al heel lang lijntjes heeft lopen met leveranciers in landen wereldwijd. Daarom komen de zaden eigenlijk altijd uit die gebieden die daar klimatologisch gezien het meest geschikt voor zijn. Daarnaast is Muller, i.t.t. veel andere aanbieders, onafhankelijk, want het verkoopt de genetica van álle grote producenten. Een veredelaar vindt zijn eigen veredeling het beste: Muller veredelt echter niets zelf en heeft wat dat betreft dan ook geen belangen.

Een gevolg daarvan is dat men ook niet verlegen zit om een stukje advies. “Je kunt ervaringen delen van anderen, je ziet waar klanten tegenaan lopen en kunt soms ook weer twijfel wegnemen. Wat zijn hier de specifieke teeltomstandigheden, wat voor kas of veld heeft hij, hoe is de grond? Zeker in het buitenland is dat belangrijk: zit hij aan de kust of in het binnenland, vriest het ’s winters, hoe zijn de bodemcondities? Al die dingen tel je bij elkaar op en samen kom je dan tot inzichten en nieuwe ideeën.”

Ziet Wim door alle energieperikelen echt een ander assortiment opkomen? “Nee, dat zou ik niet kunnen zeggen, maar we zien wel een ontwikkeling naar meer zelf zaaien. Dat heeft vooral te maken met transportkosten: voor zaden zijn die, t.o.v. eindproducten, spotgoedkoop. Bovendien past dat in het klimaatverhaal, de productie wordt weer meer lokaal. Dat scheelt in die transportkosten.”

Voor meer informatie:
Wim Zandwijk
Muller Bloemzaden BV
Vennestraat 52C
2161 LE Lisse
+31 (0)252 410 744
wim@mullerseeds.com
www.mullerseeds.com