Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veredelaar Jan van den Brandhof over zijn vlammende Prunus Royal Flame

Het was een reeks van gebeurtenissen en inzichten die uiteindelijk leidde tot de ontdekking van de Prunus Royal Flame ('Mieke'). En het begon allemaal toen Jan van den Brandhof zijn liefde voor planten ontdekte: “Ik had altijd al een passie voor planten en liep dag in dag uit door de schooltuinen om alle bomen en vaste planten en hun wetenschappelijke namen te leren kennen. Tijdens mijn militaire diensttijd in Nunspeet heb ik een opleiding tuintechniek gevolgd om tuinontwerpen te maken en om te leren welke planten je in tuinen goed met elkaar kunt combineren.”

De ontdekking van Prunus Royal Flame
Deze passie voor de groensector leidde uiteindelijk tot de ontdekking van Prunus Royal Flame. “Prunus is met zijn rijke bloei en sterke eigenschappen altijd één van mijn favorieten geweest. Ik had Prunus ‘Pandora’ zaailingenop verschillende plekken rondom mijn huis geplant en ontdekte in 2008 bij mijn voordeur een opvallende zaailing. De bloemen waren van het zuiverste wit, de herfstkleuren waren intenser dan ik ooit had gezien, en dat alles werd gecombineerd met een mooie, rechte stam. Een combinatie van eigenschappen die niet zoveel voorkomt binnen het Prunus-assortiment.”

Hoewel deze Prunus zijn officiële naam Royal Flame ongetwijfeld eer aandoet, werd de cultivar ‘Mieke’ genoemd, naar de vrouw van Jan. “Ze is net zo gecharmeerd van Royal Flame als ik."

Plantipp vroeg in 2015 EU-kwekersrecht aan en na jaren geduld werd dit in 2018 toegekend. Kwekerij Batouwe was de allereerste kweker in Nederland die materiaal van Royal Flame ontving om de vermeerdering te starten. En slechts enkele maanden later werd Royal Flame door de KVBC bekroond met een bronzen onderscheiding.

Prunus Royal Flame
In het vroege voorjaar is Royal Flame volledig bedekt met witte, geurende bloemen. De plant ontwikkelt bronzen jong blad, dat in de zomer prachtig heldergroen verkleurt. Maar in het najaar doet Royal Flame zijn naam echt eer aan en zorgt het warme roodoranje blad voor een vurig schouwspel in het landschap. Voor de kenners: de kleuren zijn nog intenser dan die van de Prunus 'Pandora'.

Royal Flame heeft een opgaande groei en wordt maximaal 9 m hoog en 5,5 m breed. Deze bescheiden hoogte maakt hem ideaal voor smallere lanen, straten, parken of kleinere (en grote!) tuinen.

bron: Plantipp

Publicatiedatum: