Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rosa Eskelund, Roses Forever

"Hoge energieprijzen stimuleren de vraag naar Sweet Home Roses tuinpotrozen"

De hoge energieprijzen zijn tegenwoordig het gesprek van de dag. Daarom zoeken steeds meer telers naar oplossingen of alternatieven om hun energieverbruik te verminderen. De temperatuur in de kas verlagen bijvoorbeeld of zelfs de verwarming uitzetten.

De Sweet Home Roses van Roses Forever kunnen zowel in een verwarmde als in een koude kas worden gekweekt. "Het enige verschil is hoe snel ze zullen bloeien," zegt Rosa Eskelund van Roses Forever en veredelaar van deze serie. Sinds de introductie in 2018 heeft ze de vraag gestaag zien toenemen, is elk jaar uitverkocht, en nu, met de huidige energiecrisis, verwacht ze een grote vraag uit met name Duitsland, Frankrijk en Italiƫ. En ze kan de vraag nu bijbenen omdat de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal flink is uitgebreid.


Veredelaar Rosa Eskelund in een veld met Sweet Home Roses bij een de kwekers in Denemarken

Vroege bloei
Een voordeel van de Sweet Home Roses-serie is dat ze eerder bloeien dan normale tuinrozen, weet Rosa. "Daardoor kunnen kwekers rozen aanbieden met bloemen voor Pasen en voor alle verschillende data van Moederdag."

Met de klok mee: Sweet Love of Mine / rood, Sweet Romance / roze, Sweet Summer / geel, en Sweet Love Forever / roze

Genetica van mini potrozen
De rassen in deze lijn hebben de genetica van de mini potrozen uit de Infinity lijn, gecombineerd met dat van tuinrozen. "Dit betekent dat ze compact zijn en veel bloemen hebben, die lang houdbaar en middelgroot zijn. Bovendien zijn het sterke planten," vervolgt ze. "Ze worden 1,5 jaar buiten in Denemarken gekweekt voordat ze uit het veld worden gehaald en in de koelcel worden bewaard tot de leveringsdatum. Al met al is het een heel bijzondere serie. Ze is gemakkelijk te kweken, gemakkelijk te verkopen en de roos blijft er goed uitzien en behoudt haar bloemen de hele weg van kweker naar winkel en tenslotte naar de tuin van de consument."


Boeket Sweet Home Rozen zojuist geplukt op het veld

Korte kweektijd
"De teelttijd is kort en de bloeitijd van het gewas kan heel goed gepland worden. Telers kunnen het product in 5 tot 6 weken afkweken in een verwarmde kas en 7 tot 8 weken in een koude kas, uiteraard afhankelijk van de klimaatzone van het land. Alle acht kleuren groeien op dezelfde manier en bloeien gelijktijdig, maar de kweker kan plannen omdat, zoals bekend, gele en oranje kleuren hogere prijzen opleveren voor Pasen en roze en rood voor Moederdag. De kweker moet de planten met kale wortel in de koelcel bewaren en de kleuren die hij wil laten bloeien precies zeven weken voor de verkoopweek oppotten."


Sweet Home Roses in de tuin

"Nu al groot succes in Noorwegen"
"Feitelijk zijn de Sweet Home Roses al een enorm succes in Noorwegen en het aantal klanten gaat elk jaar omhoog," vertelt Rosa. "De meeste Sweet Home Roses in Noorwegen worden verkocht vanaf Pasen (de gele en oranje exemplaren) t/m 17 mei, een nationale feestdag in Noorwegen."


Sweet Surprise   

De vraag bijhouden
Rosa verwacht dat de vraag de koemnde tijd nog verder toe zal nemen, omdat de kweker die het uitgangsmateriaal produceert zijn output flink heeft opgeschroefd. "Sinds de introductie op de IPM 2018 zijn we elk jaar uitverkocht. We hebben al geƫxporteerd naar Korea en China en zij zullen dit jaar opnieuw boeken. Ook zal een teler in Denemarken in 2023 een partij oppotten en we denken dat de vraag van de Duitse, Franse en Italiaanse kwekers zal toenemen omdat ze in koudere kassen gekweekt kunnen worden."


Links: naakte wortelstok en rechts opgepot een tijdje later

Kale wortel en vergunning tot toppen
Roses Forever biedt de serie aan als wortelstok dat kwekers in een pot kunnen afkweken of geeft een licentie aan kwekers om het product in het veld te toppen.

 

Voor meer informatie:
Rosa Eskelund 
Roses Forever
+45 51 57 19 90
re@roses-forever.com
www.roses-forever.com

Publicatiedatum: