Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe versie SIOM: “Snel twee teeltstrategieën vergelijken”

Tholen – Onder de motorkap van het kasmodelleringsprogramma SIOM zit een nieuwe controller. Daarmee kan het programma volgens Egon Janssen van TNO zich goed meten met de commerciële controllers van de tuinder zelf. De nieuwe versie van het programma brengt ook mogelijkheden voor telers met zich mee, zoals het vergelijken van twee teeltstrategieën.

Het is één van de updates t.o.v. de vorige versie. “Eén simulatie duurt 15 minuten. In deze nieuwe versie is het mogelijk 20 simulaties in één keer te simuleren voor één heel jaar. Denk aan bijvoorbeeld twintig temperatuurvariaties van telkens 0,1 graden Celsius. Voor komende winter waarin er veel energiezuiniger geteeld zal gaan worden levert zo’n simulatie vooraf inzichten op over energiegebruik en over de effecten van een teeltstrategie op de plant.” Een onder de motorkap verbeterd gewasverdampingsmodel helpt hierbij.


Vergelijking teeltstrategieën in SIOM. Klik hier voor vergroting.

Meer data voor kalibratie
De nieuwe controller en de verbeterde modellen onder de motorkap van SIOM zijn een grote stap voorwaarts, stelt Egon, het glastuinbouwgezicht naar buiten vanuit TNO. “We hebben nu een systeem waarmee iedere tuinder een eerlijke vergelijking kan maken tussen verschillende technische oplossingen.”

Toch wordt er bij TNO in Delft al gewerkt aan de volgende stap. De modellen binnen SIOM houden rekening met heel veel zaken maar nog niet met bijvoorbeeld ziekten en gewashandelingen. Om die reden is SIOM gevalideerd op enkele praktijkkassen. “Nu het dankzij de Hortivation Hub en Kas Prestatie Monitoring steeds makkelijker wordt om praktijkdata van een kas op te halen kunnen we toewerken naar een validatie afgestemd op de specifieke locatie.”

Waar TNO naartoe wil, is dat SIOM op termijn gevalideerd kan worden met data uit kassen van kassenbouwers die bij Stichting Hortivation zijn aangesloten. “Elke kassenbouwer wil iets specifieks, iets anders kunnen met SIOM. Ons doel is daarom om SIOM zo flexibel mogelijk te maken.”


Klik hier voor vergroting van inzicht in een waterkringloop in SIOM

Meer gebruikers
SIOM is nu nog vooral in gebruik bij turnkey kassenbouwers, maar TNO zou graag zien dat ook steeds meer andere partijen er gebruik van gaan maken. Samen met stichting Hortivation is daarom besloten om SIOM ook in een onderwijsversie ter beschikking te stellen aan MBO- en HBO- opleidingen. Op die manier kunnen de telers en kassenbouwers van de toekomst al tijdens de studie gebruik maken van de mogelijkheden van SIOM. “Daarbij zouden zij bijvoorbeeld hun strategie voor een winterteelt door kunnen rekenen.”

Nieuwe updates
Ondertussen blijven er nieuwe vragen komen die helpen om SIOM te verbeteren. “Het kunnen vergelijken van verschillende semi gesloten systemen is een wens.” Een eerstvolgende update levert een module op die snel verschillende scenario’s kan vergelijken. “Die komt begin 2023 uit”, weet Egon. “Daarmee wordt het mogelijk om voor de techniek in de kas te bepalen waar het aan moet voldoen. Denk aan vragen als: Hoeveel graden kan een kas maximaal opwarmen per uur? Of andersom: Hoeveel moet het maximale vermogen van een verwarmingssysteem zijn?”

Eén belangrijke kanttekening wil Egon nog wel maken. Ondanks alle technische innovaties blijft het een model. “Heel extreme strategieën doorrekenen kan wel, maar levert vanwege de nog beperkte set praktijkdata minder betrouwbare resultaten op. Het blijft daarom nodig ook doodgewoon boerenverstand te blijven gebruiken.”

Foto rechts: kas in Roemenië bedolven onder sneeuw

Voor meer informatie:
Egon Janssen
TNO
+31 (0)6 53 46 76 64
egon.janssen@tno.nl 
www.tno.nl

Stichting Hortivation
info@hortivation.nl
www.hortivation.nl