Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog veel werk aan de winkel voor toekomstbestendige zaadbehandeling

Zaadbehandelingen en behandeld zaad voor de toekomst: een belangrijk topic, want wat zijn de ontwikkelingen in onderzoek en regelgeving? De Europese (concept) Verordening Duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het Europese (concept) Richtsnoer voor zaadbehandeling en behandeld zaad, de nieuwe biostimulantenregelgeving en de Nederlandse Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 zorgen voor veel uitdagingen voor de land- en tuinbouw, en zeker ook voor de zaadwereld.

Want welke gewasbeschermingsmiddelen kunnen nog gebruikt worden op zaad en in zaadproductie, nu en in de toekomst? Welk onderzoek en praktijktoetsing naar nieuwe oplossingen loopt er en hoe zien de mogelijkheden er uit? Wat is er veranderd in regelgeving en staat er nog te wachten?

Op 29 september jl. werden zo’n 65 Nederlandse en internationale bezoekers van de vakbeurs “Seed meets Technology” in Zwaagdijk over deze onderwerpen tijdens een (Engelstalig) mini-symposium bijgepraat. De Europese zaadassociatie Euroseeds gaf een toelichting op de ontwikkelingen in Europese wet- en regelgeving voor zaadbehandeling en behandelde zaden. Het Ctgb gaf aanvullend daarop toelichting op de nationale werkwijze voor etikettering van behandeld zaaizaad. Artemis informeerde de deelnemers over ontwikkelingen in biocontrol oplossingen en biostimulanten. Tot slot presenteerde Plantum de zaadgerelateerde acties onder het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030 waaraan gewerkt wordt.

Een vol programma, alle presentaties zijn hier terug te vinden. Het overheersende gevoel na alle presentaties en de discussie was dat er de komende jaren nog veel op het zaadbedrijfsleven af komt qua regelgeving voor zaadbehandeling en behandelde zaden. Dat Plantum dus nog niet geheel “futureproof” is, maar dat er ook veel positieve technische ontwikkelingen zijn, zoals ook op de vakbeurs te zien is. Plantum hoopt daar in een volgend symposium meer aandacht aan te besteden.

Bron: Plantum

Publicatiedatum: