Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Butterfly Orchids volledig over op LED

Er is momenteel veel aan de hand in phalaenopsisland. Met name op het gebied van energie is het opletten geblazen. Phalaenopsiskweker Gerben van Giessen van Butterfly Orchids vertelt ons hoe hij de zaken aanpakt in deze bijzondere tijden.

Marktontwikkelingen
De phalaenopsiskwekers ondervinden de gevolgen van de stijgende energieprijzen aan den lijve, Gerben schat dat in de afgelopen tijd zo’n 35 procent van de Europese phalaenopsiskwekers is gestopt. “Dan is de vraag: wat gaat de markt doen? Dat kan eigenlijk alle kanten op. In het retail segment valt heel veel af, en willen de retailers dan nog wel door met phalaenopsis? Uiteindelijk zal je toch zien dat de enorme afname in het aanbod gevolgen zal hebben in de markt. Maar in hoeverre dat het geval zal zijn, dat is niet te voorspellen.”

Vol gas op energiebesparing
Vorig jaar stond Gerben voor de keus: of gas kopen, of over op LED-lampen. Met de kennis van nu had hij misschien voor gas gekozen, maar op dat moment was LED de meest zekere investering. “Met LED weet ik dat ik gegarandeerd ga besparen. Bovendien hadden we een half jaar eerder zonnepanelen gelegd, dus we zijn flink bezig met het omlaag brengen van de energiekosten. Die mogelijkheid hebben we ook in het bedrijf, doordat we diverse apparaten kunnen schakelen – WKK, warmtepomp en schermen. Met LED verwachten we minimaal 50% op de energiekosten te kunnen besparen, ook omdat we voor een gedeelte de warmte van de lampen kunnen hergebruiken onder het gewas.”

Die laatste, de schermen, kunnen dankzij de watergekoelde LED-lampen volledig dicht blijven, waar voorheen de schermen open moesten om de warmte van de SON-T lampen af te voeren. Nog een aspect waarmee de LED-lampen voor energiebesparing zorgen, is de dimbaarheid. “Wanneer ik om twee uur ’s nachts belicht, heb ik een andere kostprijs dan wanneer ik om acht uur ’s ochtends belicht. Tijdens de dure uren kan ik m’n belichting dimmen, terwijl ik die tijdens goedkopere uren hoger zet. Die dimbaarheid was voor mij een harde eis bij de aanschaf van de lampen – de keuze werd toen een stuk makkelijker, want er vielen veel aanbieders af.”

De eerste met full-LED
Butterfly Orchids is de eerste phalaenopsiskweker die de sprong heeft gewaagd om volledig over te gaan op LED. “Het is wel een beetje een risico, want het is lastig om 100% zeker te zijn over het kleurenspectrum dat je nodig hebt. De proeven die tot nu toe zijn gedaan, focusten vooral op energiezuinigheid. Nu moeten we in de praktijk gaan zien welk kleurenspectrum het best past in de phalaenopsisteelt.”

Gerben heeft het na veel eigen onderzoek en navraag aangedurfd. Daarbij heeft hij gekozen voor een relatief hoog percentage groen in het spectrum. “Dat is goed voor de plant, die beter groeit, maar ook voor onze ogen is het prettiger. Zonder groen licht lijken alle planten bruin, en daar wen je niet aan.”

In de kas hangt nu elke 4,5 meter een 1000 watt armatuur, met in de breedte 4 meten ertussen, met per armatuur een PAR van 195 µmol.

Een goed begin
De nieuwe lampen hangen een aantal weken. “Tot nu toe gaat het echt super. En als straks de belichting is aangesloten op de Priva-klimaatcomputer wordt het helemaal perfect. Het spectrum en de waterkoeling zijn echt pluspunten, het is allemaal 100 keer beter dan met SON-T. Ik kan bijvoorbeeld elke lamp apart dimmen als ik dat wil.”

Ook de installatie door het Belgische Indagro, een partij waar Oreon mee samenwerkt verliep voorspoedig. “Het doel is uiteindelijk om deze installatie voor lange termijn te hebben, en daar heb ik vertrouwen in.”

Voor meer informatie:
Butterfly Orchids
Middenweg 4
4281 KH Andel
Gerben van Giessen
T: +31 (0)183 44 80 16
E: sales@butterfly-orchids.nl
www.butterfly-orchids.nl


Oreon
Lorentzlaan 6
3401 MX IJsselstein
T: +31 30 760 0660
E: info@oreon-led.com
www.oreon-led.com