Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bredefleur Moerkapelle aan de slag met extra lelieplanters

Op een van haar locaties is Bredefleur onlangs gestart met een tweede lelieplanter, een machine van Hans van der Poel waarmee het planten van de bollen geautomatiseerd wordt. Dat hij goed bevalt moge duidelijk wezen, op de andere tuin van de leliekweker draaien er reeds twee, waarmee het totaal dus op vier stuks komt.

De LilyMatic is een semiautomatische lelie-plantmachine. De machine bestaat uit een rupsonderstel, een voorraadbunker met band, een roulerend systeem van bolhouders, bollengrijpers en een boorsysteem. Tevens is een zogenaamde elevatorband inbegrepen, om zo op eenvoudige wijze de voorraadbunker van bollen te kunnen voorzien. De machine beweegt zich voort langs een denkbeeldige lijn van een lasersysteem.Zoals we eerder zagen is de machine al tijden in ontwikkeling, en zijn er met name de laatste paar jaren grote stappen gezet in efficiëntie en ‘werkbaarheid’. Het idee immers van (semi)-automatisch zaaien is in de landbouw niet van gisteren, maar de bol, en met name de leliebol, stelt bijzondere eisen. Het is dan ook daarom dat van volledige automatisering, in elk geval vooralsnog, geen sprake is, maar wel kan het planten met minimaal een factor twee worden versneld.

Werking
Nadat men met behulp van de elevator de bunker van bollen heeft voorzien en de laser is ingesteld, rijdt men de machine naar het einde van het te planten bed. De machine beweegt zich voort op rupsbanden maar is zo ontworpen dat dicht tegen de staanders aan geplant kan worden. Vervolgens wordt de machine in plant-modus gezet, wat wil zeggen dat de boorbalk zakt totdat de boorplaat de grond raakt. Vanaf dat punt gezien gaan de boren de grond in tot de ingestelde diepte.


LilyMatic's in aanbouw bij Hans van der Poel

Zo gauw de boorbalk weer omhoog komt, maakt de machine een (instelbare) stap. Als de machine weer stil staat brengt het systeem met de bollengrijpers de bollen onderin de zojuist geboorde gaten.
Als vervolgens het grijpersysteem omhoog gaat, begint het boorsysteem de volgende rij gaten te boren, waarbij de grond die uit deze gaten komt, in de voorgaande gaten valt.

Om deze grond weer vlak te vegen, is de machine voorzien van een V-vormige schuif. Tijdens deze handelingen zorgt de operator ervoor dat de leliebollen rechtop in de bollen-houders worden geplaatst. De cyclus van boren en planten herhaalt zich totdat men weer aangekomen is bij het hoofdpad.

Thomas, Levi, Peter en Ruben Evers

Bredefleur teelt op twee locaties, in Luttelgeest en Moerkapelle, zo'n 16 miljoenen lelies op jaarbasis. Het bedrijf wordt geleid door de gebroeders Peter, Thomas en Levi. In Luttelgeest draaien al enige tijd twee LilyMatics, de nieuwste machines zullen hun werk doen op de tuin in Moerkapelle.

Voor meer informatie:
Hans van der Poel B.V.
Veenderveld 51
2371 TT Roelofarendsveen
Tel.: +31 (0)71 33 15 278
info@hansvanderpoel.com
www.hansvanderpoel.com


Bredefleur Moerkapelle
Bredeweg 40
2752AA Moerkapelle
info@bredefleur.nl
www.bredefleur.nl