Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking kwekers & machinebouwer resulteert in effectieve plantmachine

Nieuwe plantmachine krijgt moeilijke leliebol er onder

Tholen - De wens niet op de knietjes met een truffeltje door de kas te moeten, gaat ver terug. Het poten van leliebollen is een zwaar en ook secuur werkje. De bol moet altijd ‘met zijn neusje omhoog’ geplant worden en als het even kan allemaal op dezelfde diepte. Er zijn over de jaren dan ook meerdere pogingen gedaan hiervoor een efficiënte en robuuste machine te ontwikkelen, een machine die de bouwers van Hans van der Poel nu, samen met een zevental kwekers, niet zonder trots presenteren.


Mooi gelijkmatig gewas dankzij uniforme plantdiepte

“Er was nog geen machinebouwer die echt in dit gat gesprongen was”, vertelt Hans. “Een lelie is een moeilijke bol qua vorm. Hij heeft schubben en wortels onder zijn kont en het valt nog niet mee om die netjes in een geboord gaatje te krijgen. Met eerdere machines was het probleem bovendien vaak dat geboorde gaatjes makkelijk weer instortten. Wij hebben een speciale boorplaat ontwikkeld die na boring de grond netjes naar achteren verplaatst en tevens het bed aandrukt. Een robotarmpje zet het bolletje netjes recht in het gat, waarna een sleep deze weer vult.”

Een jaar of zeven geleden hebben verschillende kwekers samen een potje gemaakt. De overheid droeg hieraan bij en er werd een tender uitgeschreven, waar Hans op inschreef. “Daarvoor waren reeds verschillende pogingen gedaan door verschillende andere machinebouwers, maar geen ervan werd een bijzonder groot succes”, zo vult een van de kwekers, Marc Noordam van Novastar Lilies, aan. “Grofweg de helft van de telers teelt op bakken en die zijn al een stuk verder geautomatiseerd. Die kunnen centraal opplanten en hebben plantmachines, plantrobots, hele plantlijnen. Bij ons gaat het met de hand, met een schepje, bolletje voor bolletje. En hoewel er wel collega’s zijn die gebruik maken van een soort slaplanters, hebben wij daar nooit zo de meerwaarde van gezien.”

Vandaar en ook vanwege een eerder door Hans ontworpen freesiaplanter welke goed functioneerde, dat men de investering aandurfde. “Je hebt allerlei soorten grond en iedereen poot net weer verschillend. Dat kan in de oogst al snel één of enkele dagen verschil maken. Deze machine stel je in op 10 cm en dan gaan ze allemaal op 10 cm de grond in. In combinatie met het feit dat hij mechanisch goed werkt, hebben we met een klein groepje andere telers gezamenlijk een prototype gekocht. Deze heeft als proef bij ons 800.000 bollen gepoot en is nu aan het proefdraaien bij Ruud van der Hoeven van Qualily. Zij hebben veel dikkere bollen dan wij en het is interessant te kijken of het daar net zo vlot gaat als bij ons. Bovendien heb ik een derde, weer verder ontwikkelde variant aangeschaft. Deze wordt als het goed is in september geleverd en moet op één van onze tuinen, waar we jaarlijks 8 miljoen bollen planten, het planten voor zijn rekening gaan nemen. Gaat dat goed, dan kopen we er in de toekomst allicht nog een, voor weer een van onze andere tuinen.”

Novastar plant zo’n 20 miljoen bollen per jaar op verschillende locaties. Met de nieuwe plantmachine tracht men, met twee man personeel, ongeveer 6.000 bollen per uur te planten. Dat komt neer op meer dan het dubbele van de traditionele manier, waarbij ongeveer 1.200-1.500 stuks per persoon per uur gehaald wordt.

Voor meer informatie:
Hans van der Poel B.V.
Veenderveld 51
2371 TT Roelofarendsveen
T: +31 (0)71 33 15 278
E: [email protected]
www.hansvanderpoel.com

 

Novastar Lilies
Marc Noordam
E: [email protected]
Facebook.com/NovastarLilies
Twitter.com/Novastar_Lilies