Premier Mark Rutte bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan SK Roses in het Westland. Aanleiding was de huidige crisissituatie t.g.v. de torenhoge energieprijzen, waarover men, in aanwezigheid van de voorzitter van Ondernemend Nederland Hans Biesheuvel, van gedachten wisselde.

De gebroeders Koene, samen met premier Mark Rutte en Hans Biesheuvel

De premier heeft een voorliefde voor de rozenkweker, die hij twee jaar geleden t.t.v. de ergste coronaperikelen ook al eens bezocht. "De premier was zeer geïnteresseerd in ons verhaal (maar, red.) kon uiteraard geen toezeggingen doen over mogelijke oplossingen", aldus bedrijfsleider Marc Koene.

Cynisch
Naast energie werd, zo meldt Glastuinbouw Nederland, 'een breed palet' aan onderwerpen besproken. Onder meer moeten we dan denken aan de borgstellingsregeling en de SDE-problematiek, de rol van Groningen, het effect van leegstaande kassen, een cap op gas en de communicatie met de overheid.

Van buiten bezien is het echter moeilijk geen cynische toon aan te slaan. Na collectief maanden om hulp te hebben geroepen werd, zo'n beetje op het moment van het bezoek zelf, bekend gemaakt dat de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) de crisis in de tuinbouw nauwelijks zal gaan verlichten. Op LinkedIn moet de premier het dan ook ontgelden: 'nu maar hopen dat hij er een actieve herinnering aan overhoudt', 'morgen is hij alles weer vergeten' en 'geen enkel vertrouwen (..) dat het wat gaat uithalen' vatten zo'n beetje het sentiment samen. Bovendien vreest de kweker 'binnen enkele weken de rozenteelt te moeten stoppen als er niet snel concrete hulp komt', zo noteert Hans Biesheuvel. 'Ondanks miljoenen aan duurzame investeringen, zoals zonnepanelen, ledverlichting en WKK-installaties, loopt de energierekening van het Westlandse bedrijf maandelijks in de tonnen'.