Rene Vissers, directeur Maarel Orchids

"Telers zien te weinig perspectief"

In de meeste teelten kan je nog tijdelijke maatregelen nemen, zo legt Rene Vissers, directeur Maarel Orchids uit. Even een stapje terug of de kachel uit is een mogelijkheid, maar in de orchideeën kan dat niet. Daar zijn dat soort besluiten al snel definitief. Daarnaast speelt onzekerheid in de afzet, op het gebied van personeelskosten en allerlei vragen m.b.t. de energietransitie. Het is om deze redenen dat ondernemers weinig, en, zo blijk nu, in veel gevallen te weinig perspectief zien.

WOS sprak de man over de energiecrisis die in het bijzonder hard inbeukt op de phalaenopsis. Volgens Rene valt het aantal stoppers in het Westland nog relatief mee, daarbuiten zijn er het er naar zijn inschatting meer (zo werd onder meer deze week het geluid dat al in de markt rondging bevestigd dat ook Aardse Orchideeën stopt) Inmiddels zou reeds ongeveer een kwart van de kassen waarin tot voor kort orchideeën werden geteeld leeg staan.

Bij RTV Noord geeft commercieel directeur Wouter Konijn van Aardse Orchideeën tekst en uitleg. De kweker had tot eind dit jaar het grootste deel van de gasbehoefte afgedekt met langlopende contracten. Voor een deel van volgend jaar zijn ook nog afspraken gemaakt, maar daarna is het bedrijf grotendeels overgeleverd aan de dan heersende energietarieven. Volgens Konijn is dat geen basis waarop de kwekerij kan draaien. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven