Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In afgelopen zes weken ruim 50 miljoen orchideeën van de markt gehaald"

Van Geel Orchideeën staakt orchideeënteelt

In mei volgend jaar verlaten de laatste planten Van Geel Orchideeën uit Erica, Drenthe, de tuin. Hij is de zoveelste in een rijtje namen van orchideeënkwekers - een rijtje dat rondzingt en steeds langer wordt, maar een van de eersten die met naam en toenaam in de krant komt - die officieel kenbaar maakt ermee te stoppen.

"Reden is de gasprijs, het is niet rond te rekenen. Bovendien zijn die prijzen veel te wispelturig," zo legt directeur Martijn van Geel uit bij RTV Drenthe, "daar kun je slecht mee ondernemen, als je een paar miljoen kuub gas per jaar gebruikt."


Martijn van Geel in betere tijden, bij de opening van de nieuwbouw eind 2018

Op dit moment voltrekt zich een ongekende marktkrimpte. Volgens de kweker zijn er in de afgelopen zes weken in Nederland ruim 50 miljoen orchideeën van de markt gehaald, 'oftewel 20 keer ons bedrijf' (Van Geel maakt er op jaarbasis 2,8 miljoen).

Verder met chrysanten
Evenals Plantise kiest de ondernemer ervoor zijn lot in eigen hand te nemen. "We kunnen nu nog zelf beslissen." Zo stelt hij met deze beslissing de continuering van zijn chrysantenkwekerij veilig, althans in elk geval voor de komende periode. Gas dat hij reeds had ingekocht voor de orchideeën komt nu vrij voor de chrysanten, bovendien houdt hij een deel over dat hij duurder kan verkopen. Wel zal men afscheid moeten nemen van 50 man personeel.

Toekomst
In 2018 opende Van Geel nog een nieuwe kas van 1 ha, welke was voorzien van extra koeling. Tevens werd de oude kas gerenoveerd en voorzien van een nieuwe teeltvloer, schermen en 2.300 stuks zonnepanelen. Naar de toekomst toe zou dit een geluk bij een ongeluk kunnen wezen: "We gaan op zoek naar nieuwe ideeën, teelten en producten (...) We kunnen alles telen: bloemen, groente en fruit."