Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van den Berg Est viert 25-jarig jubileum

Tholen - Op vrijdag 16 september heeft Van den Berg Est hun 25-jarig jubileum ingeluid met een frietkar verzorgd door Hoogendoorn Growth Management waar ze al jaren een fijne samenwerking mee hebben. Voor de speciale gelegenheid is er ook nog een boekje gedrukt met daarin het verhaal van de kwekerij en foto’s die laten zien hoe ze door de jaren heen zijn gegroeid.

Van den Berg Est
In 1995 kochten Marjanne en Tom van den Berg hun eerste stuk grond van 3 hectare aan de Karnheuvelsestraat in Est en in 1997 zijn ze officieel met hun bedrijf gestart. Ze begonnen met het kweken van buitenchrysanten, aardbeien, krulwilg, diverse zomer bloemen en ook bolchrysanten.

Die laatste liep erg goed. Zo goed zelfs dat ze grond bij zijn gaan huren van akkerbouwers om bolchrysanten, tuinhortensia’s, lavendel, paniculata’s op te kweken. De mogelijkheid om zelf nog twee stukken grond erbij te kopen nam het stel ook snel aan en zo bezitten ze nu een totaal van 10 hectare in het tuinbouwgebied en 10 hectare buiten het tuinbouwgebied in Est.

Hoogendoorn
In 2004 konden ze voor het eerst een kas van 1,2 hectare laten bouwen voor de teelt van kamerhortensia’s, 1-jarige planten en kerststerren waar ze zich nu, inclusief de bolchrysanten buiten, vooral op focussen. In 2007 is er nog eens 1 hectare aangebouwd.

Het stel wilde al een lange tijd een kas hebben en nu die er dan eindelijk stond was het zoeken naar de juiste techniek voor in de kas, te beginnen met een klimaatcomputer.

Ze zijn toen met een aantal bedrijven hierover in gesprek gegaan maar een sprong eruit, Hoogendoorn. “Ze denken echt met je mee, en zijn heel vooruitstrevend. In de afgelopen jaren hebben we een zeer fijne samenwerking gehad met Hoogendoorn. Ze hebben ons goed ondersteund in alles op het gebied van klimaatregeling en watergift,” zegt Marjanne.

“Alle nieuwe dingen omtrent Het Nieuwe Telen die Hoogendoorn heeft gecreëerd hebben ze bij ons mogen testen,” voegt Tom eraan toe.

Op de volgende 25 jaar
Door de jaren heen werd er dus veel gebouwd en geïnvesteerd in bijvoorbeeld koelcellen, WKK, klimaatregeling, automatisering, Ledverlichting, zonnepanelen en misschien ook niet onbelangrijk, een woonhuis. Want het stel is inmiddels niet alleen een kas en twee stukken grond, maar ook drie kinderen rijker.

Toch is het in de afgelopen jaren met corona, en nu de energiecrisis, niet makkelijk geweest voor de kwekerij. “Het is een bewogen jaar geweest met het energievraagstuk en de kostprijzen die ontzettend stijgen. We kunnen het dus beter even rustig aan doen om de komende twee jaar door te komen. Maar daarna gaan we weer vol door met groeien en vernieuwen, en zorgen we ervoor dat we een mooi bedrijf blijven houden,” concludeert Marjanne.

De plannen voor de komende 25 jaar zullen dus helaas nog even op zich moeten laten wachten. "Gelukkig kunnen we in de tussentijd alvast uitkijken naar de kerststerren die we over zes weken zullen gaan uitleveren."  

Voor meer informatie:
Marjanne van den berg
Van Den Berg Est BV
Karnheuvelsestraat 20
4185 NE Est
Tel: 0345 569150
info@vandenbergest.nl 
https://vandenbergest.nl/