Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Paridon:

"Na een jaar Ledenraad weet ik dat kleine kwekers absoluut worden gehoord"

De klok - en de marktplaats - heeft twee kanten. De kant van de kwekers én de kant van de kopers. Jan van Paridon, uit de ledenraad van Royal FloraHolland, kent beide kanten goed. Hij gaat er in een column op in. “Ik heb jarenlang een exportbedrijf gehad en dat combineerde ik met een kwekerij. Na de verkoop van mijn exportbedrijf ben ik mij volledig gaan richten op de kwekerij. Ik ben een relatief kleine kweker. Al die ervaringen bij elkaar, zet ik nu in voor de Ledenraad.”

Sinds begin dit jaar is Jan lid van de Ledenraad. "Ik ben daar trots op. Als relatief kleine kweker ben ik kritisch. Altijd al geweest ook. Wel opbouwend natuurlijk. Dus kritisch met de intentie om iets bij te dragen of te verbeteren. Soms heb je als kleine kweker het gevoel dat je niet gehoord wordt. Nu ik zelf bijna een jaar in de Ledenraad zit, weet ik dat wij wél een stem hebben. Met mij kwamen in januari nog drie kleinere kwekers in de Ledenraad. We praten dus zeker mee!"

Klankbord
De Ledenraad bestaat nog niet zo lang, weet Jan. "Maar sinds de Ledenraad er is, merk ik dat er meer samenspraak is tussen leden en bedrijf. En dat wordt steeds beter. In de tijd van de ALV was dat veel minder. We zijn voor directie en raad van commissarissen een klankbord van kritische leden. Een klankbord waar serieus naar geluisterd wordt. En dat mag ook wel. Vanuit de Ledenraad brengen we veel expertise in. Vanuit de Ledenraadsleden zelf. En vanuit onze achterban: de andere lid-kwekers. Daarom is het ontzettend belangrijk dat iedereen zijn opmerkingen of kritiekpunten aan de Ledenraad laat horen."

Denk bijvoorbeeld aan het duurzaamheidsverhaal. "Het bedrijf wilde dat er snel doorheen krijgen. Maar voor veel kleinere kwekers is dit niet haalbaar. Dankzij de Ledenraad staat dit nu op een lager pitje. Verplichte certificering komt er, uiteindelijk. Maar we doen een stapje terug. Zo kunnen we in de plannen zo goed mogelijk rekening houden met alle leden."

Kweek begrip tussen kopers en kwekers
Jan vindt wel dat we als Ledenraad wat vaker met kopers moeten spreken. "De directie doet dat ook. Als Ledenraad zou ik juist met andere kopers willen praten: niet alleen met de bekende namen. De koper is een belangrijke belanghebbende van onze veiling. De leden nemen natuurlijk het voortouw. Maar we moeten wel goed rekening houden met onze klant."

Zelf is Jan ook koper geweest. "Daardoor heb ik begrip voor wat er bij de kopers speelt. Dat helpt mij in mijn werk. Dat begrip is belangrijk. Zowel van kopers naar kwekers als andersom. Het zorgt ervoor dat we beter samenwerken. Elkaar ondersteunen waar nodig. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk. Begrip kweek je door met elkaar te praten."

Koester álle kwekers
De sierteelt is een dynamische markt. "We werken met levende producten, we zijn afhankelijk van de natuur, weersinvloeden en andere zaken. Dat geldt zeker voor de seizoensbloemenkwekers. We bedienen vanuit onze marktplaats de wereld. De belangen worden steeds groter. En juist daarom zeg ik: koester de kleine kwekers en kopers. Niemand begint zijn bedrijf als grote kweker of grote koper. Door ook de kleinere partijen te steunen, zorgen we voor een gezonde sector. En behouden we diversiteit in afzetmarkt en producten."

Jan besluit zijn column graag met een oproep. "Ben je kweker en zit je ergens mee? Blijf er niet mee zitten. Neem contact op met de Ledenraad en vertel wat er speelt. Laat je stem horen, daar zijn wij voor."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: