Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Een vliegende kraai vangt altijd wat”

Tholen - Deze quote is misschien wel een van de belangrijkste lessen die Charl Goossens (54), een derde generatie kweker, vroeger van zijn ouders heeft meegekregen. Het citaat vat zijn stijl als ondernemer en kweker met 35 jaar ervaring perfect samen.

Charles Goossens sr., de opa van Charl en zijn broer Jack, begon het bedrijf in 1929 en kweekte toen aardbeien en appels. Toen Charl’s vader en moeder, Harry en Nelly Goossens, het bedrijf in 1979 overnamen ging het bedrijf ook potplanten, waaronder laurier, kweken en kwam er een winkel bij. Dit was ook de tijd dat de naam van het bedrijf Gova werd, Go van Goossens en Va van van Aert, de meisjesnaam van Nelly.

Toen het de beurt was aan Charl en zijn broer in 1996 zijn ze zich gaan specialiseren in laurieren, en zo heeft iedere generatie dus weer voor iets vernieuwends gezorgd. Al staan er nog wel planten van inmiddels 80 jaar oud in het bedrijf die zijn vader nog ooit plantte.

Lessen van de kweker
Zoals de titel al een beetje verklapte was het gezegde “een vliegende kraai vangt altijd wat” van veel invloed op Charl. Zijn moeder Nelly zei hem dit namelijk vaak en bedoelde ermee dat je moet zorgen dat je blijft vliegen. Dingen blijven doen en ondernemen, want er komt altijd wel iets op je pad.

“Dat is het belangrijkste wat ik heb meegekregen van mijn ouders. Van mijn moeder dan. Mijn vader was meer de kweker en moeder meer de denker om het zo te zeggen. Meer de manager,” aldus Charl.

Deze les heeft er misschien ook wel toe geleid dat Charl sommige dingen ook heel anders is gaan doen dan zijn ouders voor hem. Waar zijn ouders meer het idee hadden dat iedereen gewoon het werk moest doen wat ze aangereikt werd, neemt Charl een veel meer persoons gerichte aanpak.

“Wij kijken meer naar de kwaliteiten van iedereen die bij ons werkt en die willen wij ten volle benutten in ons bedrijf. Dus iemand met groene vingers word teeltspecialist en iemand die met mensen om kan gaan gaat meer richting het coachen van andere. We werken veel met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, waarvoor we twee jobcoaches in dienst hebben om die mensen ook goed te begeleiden, helpen en ondersteunen. Die mensen horen echt bij ons team,” zegt Charl met veel gepaste trots in zijn stem.

Voor dit werk met mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt heeft Gova in 2017 ook de Participatieprijs West-Brabant mogen ontvangen.

De volgende generatie
Bij een familie bedrijf zit wel het idee dat het ook in de familie moet blijven, iets waar Charl, ondanks zijn eigen passie toch anders over denkt.

“Mijn broer en ik hebben vijf kinderen, ik drie en Jack twee, en zijn zelf nu 54 en 53. We zullen nog wel vijf jaar doorgaan en dan kijken voor opvolging en dan zien we wel wie er in het bedrijf zou willen en kunnen stappen. En zo niet, dan is dat ook goed. Zolang ze zich maar gelukkig voelen.”

Of de volgende generatie van Gova dus ook Goossens zal zijn is nog even wachten. Maar een goed gevoel voor zaken en voor mensen is zeker meegegeven door Charl.

Voor meer informatie:
Charl Goossens
Gova bv
Essenseweg 47
4709 RB Nispen
+31 165 36 53 55
[email protected] 
http://www.gova.nl/