Bergcamp en Degramec bedachten samen 'oppotplan 3.0' voor de kwekerij

Tholen - Kwekerij Bergcamp werkte samen met Degramec om het oppotproces van de kwekerij te verbeteren. Nu komen ze met een oplossing die specifiek is gericht op de behoefte van de kwekerij: 'oppotplan 3.0'. Walter van den Berg van kwekerij Bergcamp en Maarten Acke van Degramec vertellen er meer over.

Maarten en Walter bij de nieuwe machine

Walter van den Berg
Walter (34) runt samen met zijn broer Robert (36) kwekerij Bergcamp, het bedrijf is opgezet door hun vader en bevat inmiddels 3 tuinen. “We telen seizoensproducten, cyclamen, campanula en geraniums. We zijn druk bezig geweest met kijken hoe we het oppotproces kunnen verbeteren. We zochten daarbij machines met overcapaciteit om ook de groei in de toekomst aan te kunnen. Wij noemen het ook wel Bergcamp Oppotplan 3.0,” vertelt Walter.

"Door automatisering die we eerst door wilden voeren zouden we tot wel 2% minder planten kwijt kunnen. Maar door de Degraplace pottenrobot die we nu hebben ontworpen zijn we niet alleen efficiënter, maar staan er zelfs 2% meer planten in de kas." 

"In de laatste 3 jaar hebben we een lijst samengesteld met praktische zaken die nóg beter zouden kunnen en waardoor we dus efficiënter en beter kunnen werken. In deze tijd hebben we alle storingen in kaart gebracht zodat we deze konden elimineren." Een heel belangrijke factor hierin was ook Arjan, de man op de tuin, die volle dagen in het veld is en exact weet wat er speelt, benadrukte Walter.

"Daarvoor kwam Maarten langs met een aantal machines om te zien wat er bij ons zou passen, waardoor ze al vroeg in het proces betrokken waren. Zo hebben we het van nul tot nu toe samen ontworpen en bedacht. Uiteindelijk is het een traject geworden van ruim een jaar, met een goed resultaat."

Voordelen van de Degraplace 3.0 machine:

  • Alle planten worden automatisch tot aan de gevel neergezet.
  • De robot zet alle planten tot op de mm nauwkeurig en uniform tegen elkaar aan.
  • Deze robot kan meer planten bufferen waardoor we de capaciteit met 25% verhoogd hebben.
  • Het is een compacte machine die makkelijk te verplaatsen is tussen de verschillende tuinen.
  • De potten kunnen zowel van de voor- als achterkant en van links en rechts aangevoerd worden.

Maarten Acke
Maarten Acke van Degramec heeft het traject meegelopen bij Bergcamp en heeft dus in samenwerking met Walter gezocht naar een oplossing voor het vraagstuk van de kweker. "Een standaard machine verkopen dat kan altijd, maar we geven er de voorkeur aan om per klant specifiek te kijken wat ze nodig hebben en om dan een robot of machine te maken die naadloos aansluit op de behoefte of problemen van de klant. Wat we samen met Bergcamp hebben gedaan is daar een uitstekend voorbeeld van," zegt Maarten over het project.

"Ook de tweede robot die we nu hebben geleverd bij Bergcamp is helemaal afgestemd op wat zij precies nodig hadden. Als je kijkt naar de buffer, de vork die maar de halve breedte van het apparaat heeft, het wegzetsysteem dat over de band heen gaat in plaats van er onder door, de breedte van de robot zelf waardoor hij in de vrachtwagen vervoerd kan worden, de hoge capaciteit, het weg kunnen zetten tot op 10 cm van de gevel, etc, dan zie je een unieke robot die op dit moment nog nergens anders te vinden is."

Voor meer informatie:
Degramec
Ambachtenlaan 13
IZ Lozen Boer
9080 Lochristi
+32 9 328 4050
info@degramec.be
www.degramec.be 

Bergcamp
Oudecampsweg 11
2678 NN De Lier
0174 51 80 85
www.bergcamp.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven