Bromeliakweker bouwt duurzame kas met hulp van Nationaal Groenfonds

LKP Plants uit Moerkapelle heeft een nieuwe kas: eentje waar met innovatieve technologie het kweken van bromelia’s af kan met minder verbruik van gas, water en waarbij de CO2-uitstoot met meer dan 50% gereduceerd kan worden. Het Nationaal Groenfonds zorgde voor de cofinanciering uit het Klimaatfonds voor de Landbouw.

Teler Wim Koolhaas vertelt er meer over in een video. De stap was niet eenvoudig, vertelt hij, maar 'wel heel mooi om te doen'. Lucht is het, waar Wim z’n ding mee doet. In de klimaatkamer maken ze zelf hun klimaat en zorgen ze zelf voor hun plantgezondheid. In de afgesloten klimaatkamer stoppen ze hun CO2 erbij. “Geconditioneerd kweken begint hier om de maximale groei met minimale energie in te vullen.”

Het grote doel is om minimaal 50% minder energie te gebruiken: Minder gebruiken in volume, het water echt blijven hergebruiken en op die manier CO2 binnen houden en dat niet uit te wisselen met de buitenlucht, is het doel. Verduurzamen is verre van eenvoudig, legt de teler uit. Er waren andere middelen nodig bij een andere financiële instelling die werden gevonden bij het Nationaal Groenfonds. Het Nationaal Groenfonds kon dit op zeer korte termijn realiseren voor LKP Plants. 

Groenfonds verstrekte een lening uit het klimaatfonds die voorziet in financieringen die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die Nederland zich gesteld heeft volgens het klimaatakkoord opgesteld in Parijs. Het project van LKP Plants past in dit kader. Het Groenfonds ziet het project als een kans en voorbeeld om de land- en tuinbouw te verduurzamen.

Op de eigen Facebookpagina leidde Wim kijkers eerder ook al rond. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven