Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Taklengte chrysanten goed te sturen met verrood licht

In de afgelopen jaren is de belangstelling voor LED-belichting onder chrysantentelers flink toegenomen. In eerste instantie in hybride belichtingssystemen, dus LED als aanvulling op de bestaande SON-T belichting, maar nu ook als full-LED. Bij de keuze van het LED-belichtingssysteem hebben telers vragen ten aanzien van het lichtspectrum, met name op gebied van sturing van de strekking en reactietijd. De vrees is dat in de winter chrysanten te kort kunnen blijven. Daarom wordt bij toepassing van full-LED gezocht naar mogelijkheden om de strekking bij chrysant te sturen met het lichtspectrum.

In het najaar van 2021 is er bij de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) spectrumonderzoek gedaan met vier chrysantenrassen. Daaruit bleek dat de taklengte heel goed te stimuleren is door aan het einde van de dag na te belichten met 30 minuten 20 μmol/m²/s verrood licht. Verder leidde dit tot een versnelling van de teelt met enkele dagen en minder sprot onderin het gewas. Vergelijkbare resultaten zijn daarna ook gevonden bij het project ‘De perfecte chrysant’.

Lees hier verder op Kas als Energiebron

Publicatiedatum: