Gewasbeschermingsmiddelen van producent tot teler steeds beter traceerbaar

Met een digitaal platform willen de producenten en handelaren van gewasbeschermingsmiddelen de traceerbaarheid van fytosanitaire producten verzekeren van producent tot eindgebruiker. “Het doel is om bij een incident met een product binnen de 24 uur heel het lot te kunnen lokaliseren in de hele keten”, legt Peter Bodyn, bestuurder bij PhytoDis, uit.

Agro CloSer is de afkorting voor de stichting Agro Cloud Services. Die werd in maart 2018 opgericht in Nederland door Nefyto en Agrodis, respectievelijk de industrie en de distributie van gewasbeschermings-middelen. Na een incident in 2012 waarbij het maanden duurde vooraleer achterhaald werd waar in de keten een bepaald fytomiddel was afgezet en gebruikt, kwam de conclusie dat het anders en sneller moest. Met een tracking- en tracingsysteem voor gewas-beschermingsmiddelen wil de sector de traceerbaarheid van middelen op batchniveau doorheen de keten garanderen.

Ook in België kwam er doorheen de jaren meer aandacht voor verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en voor volledige traceerbaarheid. Bovendien is er een Europese verordening die bepaalt dat gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen verplicht zijn een gebruikersregister bij te houden met naam, datum, perceel, behandeld gewas en de toegediende dosis van het middel. Bovendien zijn er ook met het Voedselagentschap (FAVV) afspraken lopende over autocontrole en de herziening van de sectorgids voor de plantaardige sector tegen 2024.

Dus besloten Belplant, de Belgische sectorfederatie voor de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, en PhytoDis, de handelaars in gewasbeschermingsmiddelen, aan te sluiten bij het Nederlandse Agro CloSer.

Lees hier verder op Vilt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven