Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tuinder die nu nog PS-trays weggooit is dief van eigen portemonnee"

Tholen - Sinds kort is het mogelijk om bij Modiform tegen vergoeding zelfs de kleinste hoeveelheden polystyreen (PS) te laten ophalen. “Grondstoffen zijn duur, prijzen voor plastic zijn omhoog geschoten”, weet Jeromy Riksen, bij het bedrijf verantwoordelijk voor de inkoop. “Daarom loont het vaak al om een enkele pallet op te halen.”

En dat, zo behoeft weinig uitleg, is voor iedereen goed. Voor de tuinder, die een marktconforme prijs krijgt voor een reststroom waar hij zelf niets mee kan; voor Modiform, die een groter deel van zijn gerecyclede grondstoffen uit retourstromen kan halen; en ten slotte voor de footprint van de tuinbouw als geheel, omdat het het aandeel gerecycled materiaal omhoog haalt en de materialenkring verder wordt gesloten.

“Bij het maken van onze trays wordt geen gebruik gemaakt van virgin plastics”, vervolgt Jeromy. “In de markt wordt nog altijd veel nieuw materiaal toegevoegd. Wat wij ophalen is daarom vanzelfsprekend een mix. De kwaliteit nieuwe PS die we daaruit kunnen maken is echter dermate goed, dat nieuw materiaal niet nodig is. Pas in het theoretische geval dat er geen nieuw materiaal wordt toegevoegd, zou je na vele rondes recyclen het materiaal een upgrade moeten geven.”

“Retourstromen bestaan in de praktijk primair uit eerder door ons geleverde PS kweek- en transporttrays, maar daarnaast ook uit tal van andere producten. De binnenkant van een koelkast, verpakkingen uit de voedingsmiddelenindustrie of ook trays van de concurrent zijn welkom. Als iedere producent dezelfde ambitie neer zou leggen, namelijk 120% van het productievolume terughalen, dan zou dat te ambitieus zijn. Maar omdat wij, in elk geval in onze branche, de enige zijn, is dat haalbaar.”

Het recyclen van polystyreen doet Modiform al decennia lang. In de tuinbouw neemt het daarin een unieke positie in: concurrerende bedrijven kopen mogelijk wel gerecycled materiaal in, maar er is er niet een die zelf inzamelt én recyclet. Modiform wast, granuleert en maakt de folie, waarmee het vervolgens zelf trays in alle soorten en maten produceert. Er zijn wel een paar aanlevercondities, maar die zijn dan ook noodzakelijk om het proces niet te vervuilen.

In de Closed Loop Commitment heeft Modiform omschreven hoe het de materialenkringloop voor de verschillende soorten plastics wilt sluiten. “Voor wat betreft polystyreen komen we hiermee weer een stap dichter bij dit doel en hopen wij die 120% nog sneller te kunnen halen.”

Voor meer informatie:
Modiform
Ambachtsweg 15
3831 KA Leusden
Tel.: +31 (0) 33 434 31 66
sales@modiform.nl
www.modiform.nl