Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15% minder verpakkingsafval tegen 2040

Nieuwe verpakkingsregels aangenomen; wegwerpverpakking AGF verboden

Maandag bereikten het Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over vernieuwde regels om verpakkingen te verminderen, hergebruiken en recyclen, de veiligheid te vergroten en de circulaire economie te stimuleren, zo meldt het Europees Parlement.

De nieuwe maatregelen hebben tot doel verpakkingen die in de EU worden gebruikt, veiliger en duurzamer te maken door te eisen dat alle verpakkingen recycleerbaar zijn, de aanwezigheid van schadelijke stoffen tot een minimum te beperken, onnodige verpakkingen te verminderen, het gebruik van gerecycleerde inhoud te stimuleren en de inzameling en recycling te verbeteren.

Minder verpakkingen en beperking van bepaalde verpakkingsformaten
De overeenkomst stelt doelstellingen vast voor het verminderen van verpakkingen (5% tegen 2030, 10% tegen 2035 en 15% tegen 2040) en verplicht de EU-landen om met name de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen.

Volgens de overeenkomst zouden bepaalde plastic verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in caf├ęs en restaurants, individuele porties (voor bijvoorbeeld specerijen, sauzen, creamer, suiker), miniatuurverpakkingen voor toiletartikelen en krimpfolie voor koffers op luchthavens, vanaf 1 januari 2030 worden verboden.

De leden van het Europees Parlement stemden ook voor een verbod op zeer lichte plastic draagtassen (minder dan 15 micron), tenzij dit om hygi├źnische redenen vereist is of als primaire verpakking voor los voedsel wordt verstrekt om voedselverspilling te helpen voorkomen.

Recycleerbare verpakkingen, betere afvalinzameling en recycling
Verder moeten alle verpakkingen recycleerbaar zijn en voldoen aan strikte criteria die in secundaire wetgeving moeten worden vastgelegd. Er zijn bepaalde vrijstellingen voorzien voor licht hout, kurk, textiel, rubber, keramiek, porselein of was.

Andere overeengekomen maatregelen zijn onder meer:

  • minimumdoelstellingen voor het gehalte aan gerecycled materiaal voor elk plastic deel van verpakkingen;
  • minimumstreefcijfers voor recycling op basis van het gewicht van het geproduceerde verpakkingsafval en strengere eisen inzake recycleerbaarheid;
  • 90% van de plastic en metalen drankverpakkingen voor eenmalig gebruik (tot drie liter) moet tegen 2029 gescheiden worden ingezameld (statiegeldsystemen).

Bron: Europees Parlement

Publicatiedatum: