Jairo Cadavid, voorzitter Colviveros

Colombiaanse plantenhandel komt steeds verder van de grond

De Colombian Nursery Trade Association, met meer dan 650 leden verspreid over 18 verschillende regio's, maakt zich op voor de vierde editie van ExpoPlantas in oktober 2022.

Het begon allemaal met een kop koffie op het Colombiaanse ministerie van Landbouw in augustus 2016. Een maand later werd met een groep van 5 kwekers de Vereniging van Colombiaanse Kwekerijen en Sierteeltbedrijven, Colviveros, opgericht. Het werd geïntroduceerd als een entiteit gericht op het geven van een boost aan het segment sierplanten in het Zuid-Amerikaanse land. "Het kwekersveld in Colombia bestaat uit een enorme groep kwekers met een grote wens om hun bedrijf te professionaliseren en te laten groeien," vertelt Jairo Cadavid, voorzitter van Colviveros, in gesprek met FloralDaily. In onderstaande vertelt hij meer over de groei en plannen van de branchevereniging binnen de nieuwe Colombiaanse politieke context.


Jairo Cadavid, voorzitter van Colviveros

Waarom een brancheorganisatie voor kwekerijen in Colombia?
"Primaire doel is in het collectief betere ontwikkelingskansen en inkomstenvergroting te realiseren. Er zijn meer dan 3.000 kleine sierteeltbedrijven in het hele land. Wij zijn grote voorstanders van het beleid voor plattelandsontwikkeling in Colombia, omdat dit vertegenwoordiging, opleidingsmogelijkheden, technische ondersteuning, internationale missies, marktontwikkeling en commerciële platforms zoals ExpoPlantas mogelijk maakt," zegt Jairo.

De Colombiaanse bloemensector is zeer concurrerend, zou het segment planten eenzelfde succes kunnen bereiken?
"Natuurlijk weten we allemaal dat Colombia concurrentievoordelen heeft. Met al zijn microklimaten hebben we veel mogelijkheden voor het kweken van planten. Daarnaast groeit de binnenlandse markt en ook ook  zijn er internationale mogelijkheden. De groeiende consumptie van planten heeft de Colombiaanse exportcijfers van op de kaart gezet. Dit segment begint op te duiken in de nationale exportstatistieken."

Welke belangrijke dingen zijn er de afgelopen 5 jaar gebeurd? "Allereerst moeten we het hebben over de hoge mate van steun en goedkeuring die we gedurende die jaren hebben ontvangen. Het is belangrijk om te vermelden dat van die 5 eerste leden in 2016, we nu een grote basis hebben van kwekers en verkopers van planten in Colombia, evenals inputleveranciers en verkopers voor de boomkwekerijketen, met meer dan 650 leden in 18 departementen.

Ten tweede moeten we het wetgevende werk vermelden dat samen met de nationale regering is gedaan en dat de kwekerijen op de sociaaleconomische kaart van Colombia heeft gezet, een sector waarvan meer dan 35.000 plattelandsgezinnen afhankelijk zijn. De vrijstelling van btw op de verkoop van planten als strategie om de formalisering van de sector te stimuleren en de consumptie van kwekerijproducten te bevorderen, evenals overheidsmiddelen gericht op het bevorderen van deze consumptie en de naleving van fytosanitaire programma's maken deel uit van de eerste stappen die Colviveros heeft gezet. Kwesties als kwekersrechten, consumententrends en rassenvernieuwing beginnen op hun beurt deel uit te maken van de agenda van onze kwekers en marketeers."

Welke verwachtingen heeft u van ExpoPlantas 2022?
"We plannen een tentoonstelling die 4.000 m2 zal beslaan. Het evenement is niet alleen B2B, maar zal ook een breed programma van educatieve seminars bieden. Naast sector-gerelateerde technische, commerciële en variëteit-technische kwesties die zullen worden behandeld door nationale en internationale experts, zal ExpoPlantas 2022 productpresentaties bieden die de kwaliteit en gestage groei van de boomkwekerijsector in Colombia benadrukken en de mogelijkheden promoten die deze groene sector te bieden heeft voor de binnenlandse markt en de export.

De vierde editie van deze Colombiaanse boomkwekerijbeurs en -congres zal volgend jaar oktober worden gehouden in Fusagasugá, de belangrijkste regio van het land voor de kweek van planten en thuis voor meer dan 800 kwekers. Deze regio, dicht bij Bogotá, biedt een grote verscheidenheid aan bloeiende planten, bladplanten, cactussen, vetplanten, varens, palmen en bosplanten, en natuurlijk ook veelgevraagde producten als anthuriums, bromelia's en orchideeën.

Er is een groeiend aantal organisaties dat de beurs ondersteunt, zoals het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, de Kamer van Koophandel van Bogotá, het Bureau van Marketing van Cundinamarca, het Bureau van de Burgemeester van Fusagasugá, de Vereniging van Kwekerijen van de Sumapaz Regio, Asoviz, en het Colombiaanse Netwerk van de Groene Sector, Recive. Tegelijkertijd zullen veredelaars als Benary, Dümmen Orange, PanAmerican Seed, Schoneveld en Syngenta samen met LYG Agroflowers hun nieuwste releases presenteren. Op dezelfde manier zullen bedrijven als Jiffy Group, Guaquet USA en Portland Acquadosing System de tentoonstelling op internationaal niveau bijwonen, samen met een groeiend aantal lokale exposanten," legt Jairo uit.

Voor meer informatie:
Colviveros
Diana Linares
expoplantas@colviveros.org 
www.colviveros.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven