"Internationale belangstelling voor Nederlandse tuinbouwtechnologie is enorm"

Vorige week kreeg de Nederlandse tuinbouwsector bezoek van over de hele wereld. Ministeries, investeerders, tuinbouwondernemers, universiteiten en tuinbouwverenigingen uit onder meer de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Kazachstan en de VS waren in Nederland om te leren hoe het Nederlandse ecosysteem en Nederlandse geavanceerde en slimme tech-oplossingen bijdragen aan het produceren van voedselveiligheid en voedselzekerheid in hun land. Dutch Greenhouse Delta blikt hieronder terug.


Keynote speech van Hare Excellentie Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri, op GreenTech

De delegaties bezochten GreenTech en de wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. Bovendien hadden ze bijeenkomsten met tuinbouw(technologie)bedrijven, overheidsinstanties en landbouwopleidingsinstituten. De inkomende missie van de VAE werd officieel voorgezeten door Hare Excellentie Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri, de minister van Klimaatverandering en Milieu van de Verenigde Arabische Emiraten. De inkomende missie vanuit Kazachstan wordt voorgezeten door Tamabek Abylkhair Galymuly, de vice-minister van Landbouw van Kazachstan.

Keynote toespraak van minister Almheiri van de VAE op GreenTech
Eén van de echte hoogtepunten was de keynote speech van minister Almheiri van de VAE bij de opening van de GreenTech in Amsterdam. Minister Almheiri van de VAE, die de portefeuilles klimaatverandering en voedselzekerheid heeft, beweerde dat de VAE net als Nederland een wereldwijde hub voor voedselinnovatie en -technologie wil worden ... als een van de kleinste landen en toch de op een na grootste exporteur als het gaat om landbouwproducten," zei ze.

Jan Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, merkte in zijn keynote speech op dat de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne mensen ervan bewust heeft gemaakt dat voedselzekerheid niet altijd gegarandeerd is en de Covid-crisis een wake-up call was met verstoringen in de internationale handel. "De sleutel is om te co-creëren door samen te werken met partners in het buitenland om lokale antwoorden te vinden op wereldwijde uitdagingen, terwijl expertise wordt gebruikt uit hightechsectoren, robotica en kunstmatige intelligentie", zei hij. Later op de GreenTech ondertekenden minister HE Mariam Bint Almheiri van de VAE en de Nederlandse secretaris-generaal Drs. Jan Kees Goet een MOU, dat de samenwerking onderstreept bij het bijdragen aan de voedselzekerheid in de VAE.


Ondertekening van MOU tussen Hare Excellentie Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri VAE en de Nederlandse secretaris-generaal Drs. Jan Kees Goet bij GreenTech

Nederlandse kennis en technologie als antwoord
Een ander hoogtepunt was de toespraak van onderminister van Landbouw; Tamabek Abulkhair Galymovich van Kazachstan. Hij bracht de enorme overheidssteun naar voren om de sector te ontwikkelen met verschillende prikkels en subsidies, een bedrijfsvriendelijk klimaat en bescherming van de rechten van investeerders. Kazachstan beschouwt de Nederlandse land- en tuinbouwtechnologie en -kennis als een antwoord op de vraag van Kazachstan naar zelfvoorziening in de voedselproductie, verhoogde arbeidsproductiviteit en ontwikkeling van ecosystemen. Later die week volgde een ontmoeting met de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Dhr. Staghouwer. Zij bespraken hoe Nederlandse en Kazachstaanse tuinbouwbedrijven elkaar kunnen versterken.


Key-note speech van viceminister van Landbouw; Tamabek Abulkhair Galymovich of Kazakhstan bij GreenTech

Volop netwerk- en matchmakingmogelijkheden
De opening op GreenTech werd gevolgd door een speciaal internationaal kennisprogramma met paneldiscussies over hoe de toepassing van duurzame en innovatieve technologieën oplossingen biedt voor de water-voedsel nexus in specifieke landen, zoals de VAE en de VS. De delegatie op hoog niveau kreeg vervolgens een rondleiding bij de GreenTech-passerende start-ups en state-of-the-art bedrijven. De andere dagen van de missies werden gebruikt voor ontmoetingen met tuinbouw (technologie) bedrijven, overheidsinstanties en landbouwopleidingsinstituten, wat veel netwerk- en matchmakingmogelijkheden met zich meebracht.


Meeting tussen de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Dhr. Staghouwer en onderminister van Landbouw van Kazachstan; Tamabek Abulkhair Galymovich

Organiserende partijen
De inkomende missie werd georganiseerd door Dutch Greenhouse Delta, de Nederlandse ambassade in de VAE, Innovation Quarter, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rotterdam Partners met de steun van AVAG, GreenTech, HortiHeroes, NLWorks, Landbouwraad in de VAE, Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en World Horti Center.

Voor meer informatie:
Dutch Greenhouse Delta
info@dutchgreenhousedelta.com  
www.dutchgreenhousedelta.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven