Henda Flowers start bouw nieuwe kas

Tholen - In Zuilichem is de bouw van start gegaan van het nieuwe bedrijf van Henda Flowers. De chrysantenkweker heeft een kavel aangekocht waarop een nieuwe kas van ongeveer 6 hectare wordt gebouwd. In week 49 moeten de eerste stekken worden opgezet.


Afgelopen week werd het bouwbord geplaatst, met tevens een artist impression van de nieuwsbouw. Op de foto (bijna) alle betrokken partijen.

Enkele maanden geleden werd begonnen met de sloop van twee oudere chrysantenkassen aan de Uilkerweg in Zuilichem. Daarvoor in de plaats verreist een ‘state of the art’ nieuwbouw, die o.a. wordt voorzien van LBK’s, full LED, insectengaas en verneveling. Ook wordt een moderne verwerkingsruimte van 2.750 m2 gebouwd, die compleet voorzien wordt van laaddocks, kantoren en een kantine. Bovendien komen op de bovenverdieping appartementen voor (nieuw) personeel. Voor de energie komen er WKK’s.

Met de uitbreiding komt het areaal van Henda Flowers op ruim 9 ha productie. De kwekerij, die geleid wordt door Henry en Hilde Satter, is aangesloten bij Coöperatie Kreling Chrysanten en teelt troschrysanten voor met name de retail. Welk assortiment er precies komt is nog niet definitief.

Op de vraag of bouwen onder het huidige gesternte – materialen en energie zijn schreeuwend duur, inflatie is sinds mensenheugenis niet meer zo hoog geweest – geen hachelijke onderneming is, reageert Satter nuchter. “Ik verwacht niet dat alles snel goedkoper zal worden. Op het moment van aanbesteding was de rente bovendien laag. Die stijgt nu, maar daar zitten wij dus nog voor. Gelukkig lijkt iedereen zijn materialen op voorraad te hebben en dreigt geen serieuze bouwvertraging.”

Energie is op de langere termijn zorgelijk, op korte termijn is naar eigen zeggen het leeuwendeel vastgelegd. Voor wat betreft arbeid hoopt men met eigen huisvesting, waarin naar eigen zeggen niet beknibbeld wordt op een beetje privacy en luxe, de schaars beschikbare krachten aan zich te binden.

Voor meer informatie:
Henda Flowers
Nieuwstraat 16a
5311 BG Gameren
administratie@hendaflowers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven