Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook bezoek aan Floriade

Grote delegatie VAE naar Nederland voor GreenTech-week

In de week van 12 tot en met 17 juni brengen hoogwaardigheids-bekleders, investeerders en tuinbouwondernemers uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een bezoek aan de Nederlandse tuinbouwsector. De inkomende missie uit de VAE staat onder officieel voorzitterschap van Hare Excellentie Sheikha Mariam bint Mohammed Almheiri, minister van Klimaatverandering en Milieu van de VAE. Volgens Dutch Greenhouse Delta zal het bezoek leiden tot 'het bestendigen en uitbouwen van de samenwerking en het inzicht krijgen in hoe het Nederlandse ecosysteem en Nederlandse geavanceerde en hightech oplossingen bijdragen aan voedselveiligheid en voedselzekerheid.'

De VAE heeft een duidelijke ambitie om meer zelfvoorzienend te worden en op een efficiënte, duurzame manier lokaal vers voedsel te produceren. De afgelopen jaren toonde de VAE – de regering zowel als het bedrijfsleven - veel interesse in Nederlandse geavanceerde en hightech oplossingen om voedselveilig en voedselzeker te produceren. Zij zijn met uitgaande missies door het Nederlandse tuinbouwcluster bezocht en er is inmiddels een uitgebreid relatie-netwerk ontstaan met overheden, investeerders en tuinbouw-ondernemers. De missie in juni word georganiseerd door de ambassade en tuinbouwpost in de VAE in nauwe samenwerking met diverse Nederlandse sectorpartijen. De centrale thema’s van de missie zijn: voedselproductie, tuinbouw onderwijs, start-up’s en scale- up’s, investeringen en financiën en de rol van overheden. 

Bijdragen aan efficiënte en duurzame voedselproductie
Naast een bezoek aan de GreenTech in de RAI Amsterdam, bekend als de wereldwijde ontmoetingsplaats voor alle professionals die betrokken zijn bij tuinbouwtechnologie, wordt ook de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere bezocht. De overige dagen worden ingevuld met meetings met tuinbouw(technologie)bedrijven, overheidsinstellingen en agrarische opleidingsinstituten. Er zijn eveneens volop netwerk- en matchmaking-gelegenheden.

Het Nederlandse tuinbouwcluster, organiseerde dit jaar in februari al de succesvolle Horticultural Days op de Expo 2020 Dubai (VAE), waar Nederland toonde alle benodigde kennis en oplossingen in huis te hebben om de voedselproductie op een efficiënte, duurzame en veilige manier vorm te geven dankzij het ‘Uniting Water Energy Food’ thema. Veel vooraanstaande ondernemers uit de VAE namen deel aan de Horticultural Days. Sky Kurtz, CEO van het innovatieve bedrijf Pure Harvest Smart Farms zei daar: "Wat ik opvallend vind aan Nederland, en wat je in de wereld alleen terugvindt in Silicon Valley, is dat ‘Tuinbouw Nederland’ elk element van het ecosysteem heeft: investeerders, overheden, technologiebedrijven, service verleners en retailers; van ontwikkeling tot aan verkoop. Ze werken nauw samen en hebben een enorme kennis en begrijpen allen de waarde, die ieder vertegenwoordigt."

Nederlandse innovatieve technologie in de VAE
Nederland heeft een leidende positie in de wereld op het gebied van tuinbouw (techniek) en het ontwikkelen van tuinbouwprojecten in het buitenland. De Nederlandse tuinbouw heeft de kennis, expertise en technologie in huis om landen en steden over de hele wereld te ondersteunen om meer zelfvoorzienend te worden in de voedselproductie en op een efficiënte manier het hele jaar door voedsel te produceren. Zelfs in de meest uitdagende klimaatomstandigheden, zoals in de VAE, waar hoge temperaturen en beperkte landbouwgrond en natuurlijke watervoorraden het produceren van voedsel bijzonder uitdagend maakt.

Een mooi voorbeeld van hoe Nederlandse innovatieve oplossingen worden toegepast in de VAE is Armela Farms; de grootste producent van op water gekweekte sla in de VAE. Voor hun is een specifiek concept ontwikkeld, waarbij zowel de lucht als de aangevoerde CO2 voor bijna honderd procent wordt gerecirculeerd. Dit stelt ze in staat om op een hoogwaardige en duurzame manier bladgroenten telen.


Armela Farms

Een ander aansprekend voorbeeld is de nieuwe state-of-the-art indoor farm Madar Farms in het havengebied van Abu Dhabi, waar op 5.000 m2 tomaten en micro-cressen worden gekweekt. In deze indoor farm wordt met Nederlandse technologie volledig vrij van gewas-beschermingsmiddelen gekweekt. Al het water wordt gerecirculeerd, de CO2 wordt zeer efficiënt gedoseerd en de hele teelt draait op elektriciteit.


Madar Farms

Speciaal programma in het Vision Theatre op de GreenTech
De GreenTech organiseert speciaal voor deze inkomende missies, op de openingsdag in het Vision Theatre een interactief en internationaal programma, specifiek gericht op de klimatologische uitdagingen en ontwikkelingen in de VAE. Minister Almheiri zal hierbij het startschot geven en bedrijven zullen bespreken hoe de toepassing van duurzame en innovatieve technologieën oplossingen biedt voor de water-food nexus: "Watervoorziening voor de land- en tuinbouw is een groeiend probleem in de Golfregio. De VAE werkt hard aan het oplossen van deze uitdaging, aangezien de beschikbaarheid van water een grote invloed heeft op de beschikbaarheid van voldoende, veilig en betaalbaar voedsel voor de groeiende bevolking. De nauwe samenwerking tussen de overheden, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen van de VAE en Nederland hebben geleid tot een aanpak waarin het bouwen van food-tech valleys centraal staat’’, vertelt Mariska Dreshler, CEO van de GreenTech.

Organiserende partijen
De inkomende missie wordt georganiseerd door AVAG, Dutch Greenhouse Delta, GreenTech, HortiHeroes, Innovation Quarter, Landbouwraad in de VAE, Nederlandse Ambassade in de VAE, Rotterdam Partners, Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en World Horti Center.

Bron: Dutch Greenhouse Delta

Publicatiedatum: