Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fern Craze herleeft bij Vitro Plus

Tholen - “Varens raakte je aan de straatstenen nog niet kwijt. Zelfs op een consumentenbeurs werd ervoor bedankt, zelfs al gaven we ze gratis weg. Nu is dat compleet andersom. Overal wordt ons gevraagd waar je ze kunt kopen, het assortiment is geweldig uitgebreid en de belangstelling voor noviteiten is groot. Het lijkt soms wel een heuse ‘varengekte’.”

Met dit woord verwijst Ellen Kraaijenbrink, marketing & sales bij varenkoning Vitro Plus uit Burgh-Haamstede, naar de zogenaamde ‘Fern Craze’ in het negentiende-eeuwse Engeland. De varen heeft eeuwenlang een soort magische status gehad, wat het vooral te danken had aan de mysterieuze manier van vermeerderen. Pas begin negentiende eeuw werd ontdekt hoe dat werkt, namelijk via sporen, waarop het vermeerderen en cultiveren van alle mogelijke verschijningsvormen een grote rage werd.

In zekere zin is dat nu weer zo, weet Ellen, de belangstelling bij de consument is enorm. Maar voor wat teelt en handel betreft gaat de vergelijking mank. “Kwekers en handelaren kennen het oude assortiment, maar zijn maar matig op de hoogte van de nieuwe soorten. We hebben er meer dan 150, waarvan meer dan 70 echte zogenaamde buitenvarens, maar een groot deel daarvan krijgt nog niet de aandacht die het verdient.”

Uithangbord
Geïnspireerd door de Fern Graze groeide bij Vitro Plus het idee een varentuin aan te leggen. Op een stuk grond niet ver van het bedrijf wordt of dit moment dan ook een heuse Fernery aangelegd. Met deze showtuin als uithangbord gaat het bedrijf bestaande maar vooral ook nieuwe en nog onbekende varensoorten op een unieke wijze presenteren en hoopt daarmee kwekers, tuincentra maar ook consumenten te inspireren.

Midden in de varentuin verreist een kas die zal dienen als ontmoetingsplek voor klanten en presentatieruimte voor noviteiten van zowel de binnen- als buitenvarens. Dit kasje krijgt de uitstraling van een 19-eeuwse Victoriaanse kas, uit de tijd dus van voornoemde varengekte. De materialen komen ook uit Engeland en zelfs een tweetal timmerlieden zijn vanuit het VK overgestoken om het geheel op te bouwen. Ellen: “Mensen hier kennen de tulpengekte, maar de varengekte was nog vele malen erger. Vanuit de koloniën werden allerlei exotische soorten meegenomen en mensen waren er verzot op. Dat gevoel proberen we hier een beetje terug te halen.”

Gastenverblijf
Tot slot wordt er ook een gastenhuis gebouwd. Hier kunnen met name buitenlandse klanten worden ontvangen. Het is van alle gemakken voorzien en klanten kunnen er een aantal dagen tot rust komen met een hottub, bbq, buitenopenhaard en natuurlijk de prachtige tuin. Van onder het huis loopt een kabbelend beekje naar een vijver in het midden van de tuin, die op zijn beurt dienst doet als watervoorziening. Binnenkort zal het geheel te bezoeken zijn – bericht volgt! 

De ontwikkelingen van het project Cedar House Ferns is te volgen via de social media van Cedarhouseferns en de website.

Voor meer informatie:
Ellen Kraaijenbrink
Vitro Plus B.V.
Tel: +31 (0)111 46 80 88
ellen@vitroplus.nl  
www.vitroplus.nl