Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen van Hemert, JFS

Eerste patiorozen komen de kas uit in Tuil

Tholen - In een inmiddels grijs verleden was vader rozenkweker, maar toen was Jeroen nog zo klein dat hij het er onmogelijk van afgekeken kon hebben. Toch ‘kruipt het bloed waar het niet gaan kan’, zoals dat heet, en begon hij een paar jaar geleden zijn eigen kwekerij. Eerst waren dat wat sierappels, toen kwamen daar viburnum (‘sneeuwballen’), bramen en rozenbottels bij. Afgelopen jaar besloot hij uit te breiden en nu, as we speak, komen de eerste patiorozen de kas uit.

Die rozen passen er mooi tussen, vertelt Jeroen op een rondje tuinen, maar je doet het er niet even bij. “Midden in de zomer moet je poten, tijdens de kerst, wanneer natuurlijk niemand wil werken, moet je snoeien en bamboestokjes steken en nu staan we op het punt in enkele weken alles uit te leveren. Je hebt dus als het ware drie pieken, drie momenten waarop je er niet zomaar even tussenuit kan.”

Een jaar of tien terug moest hij van het hele telen nog niets weten. Jeroen begon een sportopleiding aan het cios maar dat, zo wist hij al snel, was het niet. Vader Rien werkte ondertussen in Kenia voor diverse rozenbedrijven en kocht voor hem een ticket, ‘kom maar eens neuzen’. Hij kwam o.a. terecht bij Schreurs Roses, werd snel wegwijs in het wereldje en begon zijn eigen bloemenhandeltje. Vervolgens volgde hij een dienstverband bij Hoven & de Mooij, en toen bij Interplant Roses, telkens overal twee of drie jaar, totdat hij op goed moment de knoop doorhakte en besloot zijn eigen kwekerij te beginnen. Via schoonvader kon hij een stuk land in gebruik nemen, anderhalve hectare grond in Hoenzadriel, de eerste sierappels kwam uit de achtertuin van vader die deze bij wijze van hobby had staan en die hij hem bij wijze van vaderlijke zegen meegaf.

Dat was nu zo’n twee jaar geleden en wie nu zegt dat Jeroen in een gespreid bedje stapte heeft het mis. Vorig jaar april had de oogst veel te lijden onder extreem koud weer, later nam hij een partij planten over waar werkelijk alles verkeerd mee ging en dat in zijn geheel moest worden afgeschreven. Toen de mogelijkheid van het telen van patiorozen en het huren van een kas zich voordeed greep hij deze mogelijkheid met beide handen aan. Nu een klein jaar verder staan deze rozen er schitterend bij.

De Patio Rozen zijn veredeld door Select Breeding. Op dit moment staan de planten klaar om afgeleverd te worden.

Sierappels
Ook in Hoenzadriel heeft Jeroen het areaal net met een stukje land uitgebreid. Hier gaat hij een nieuw soort sierappeltje planten, een soort uit Nieuw-Zeeland waarmee hij in onze contreien de enige is. En sowieso lijkt Jeroen een bijzondere connectie met sierappels te hebben. “Als jonge jongen liep ik al de appelboomgaarden in de buurt af, om daar de sierappeltjes te plukken en die dan te verkopen. Appelboeren hebben voor de bestuiving in de boomgaard vaak links en rechts wat sierappels staan, maar met de vruchten doen ze meestal niets. Ik maakte dealtjes, plukte de appels en ontwikkelde gaandeweg een vaste groep klanten. En die heb ik nog steeds.”

Verkoop
Een belangrijk deel van de Patio Rozen is reeds verkocht, wat mede de verdienste is van Peet van Luijk van Green Sales (‘het plantenwereldje is echt een andere dan die van de snijbloemen en anders dan ik kent Peter daarin uitstekend de weg’). Daarnaast blijkt er voor het product an sich, dat niet in grote aantallen op de markt is, een groeiende vraag te zijn. Momenteel is iedereen in touw om de Patio Rozen uit te leveren en is de hoop uiteraard een mooi eerste seizoen te kunnen draaien.

Voor meer informatie over de Patio Rozen:
Green Sales
Peet v Luijk
[email protected]

JFS Flower Service
Jeroen van Hemert
[email protected]