Veiling van biologische tulpen voor onderzoek naar Parkinson

Tholen - De eerste biologische tulpenbollen die eind juni door Tulipsgreen worden geoogst, worden geveild. Het geld dat men met deze actie hoopt op te halen zal worden geschonken aan onderzoek dat neuroloog Bas Bloem doet naar de ziekte Parkinson.

"Vorig jaar zijn we in contact gekomen met Bas Bloem, doordat wij in een van zijn publicaties een interview hebben gegeven over onze motivaties om biologisch te gaan telen", vertelt Peter Leijten van Tulipsgreen. Volgens professor Bas Bloem is er steeds meer bewijs dat er een relatie is tussen blootstelling aan bepaalde chemische gewasbeschermingsmiddelen en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. "Een van onze redenen om de biologische teelt van tulpen te onderzoeken is omdat mijn vader Parkinson heeft. Hij heeft altijd op de oude manier geteeld, oude gewasbeschermingsmiddelen gespoten op open trekkers." 

11 rassen
In september fietsten Peter en zijn vader mee in BikevoorParkinson, een fietstocht in Zuid-Limburg die jaarlijks wordt georganiseerd om geld op te halen. Afgelopen najaar werden er ruim 2000 biologische tulpenbollen gepland bij het gebouw van het Expertisecentrum Parkinson en Bewegingsstoornissen, onderdeel van het RadboudUMC. En nu de veiling. "De eerste drie kratjes die we gaan oogsten, zullen worden geveild. Het gaat om een mix van de 11 rassen die Tulipsgreen teelt, van elk soort 100 stuks."

De veiling werd twee weken geleden geopend en bieden kan tot en met 30 april, 12.00 uur 's middags. "Het geld gaat naar een fonds waaruit onderzoek wordt betaald naar het ontstaan van Parkinson, medicatie, het onderdrukken van verschijnselen en bijvoorbeeld ook naar hoe je als omgeving met een een Parkinson-patiënt kunt omgaan."

Teelt steeds beter in de vingers
Tulipsgreen teelt nu voor het derde jaar biologische tulpen. "We begonnen met drie rassen en hebben er nu elf. Nog altijd is het erg kleinschalig, in heel Nederland wordt er op meer dan 10.000 hectare tulpen geteeld, 30 hectare daarvan is biologisch. Het is een heel kleine markt en dat vraagt ook om een andere werkwijze. We vermarkten alles rechtstreeks. In de gangbare teelt heb je wel in- en verkoopbureaus maar die werken (nog) niet met biologische bollen. We doen alle verkoop zelf."

Peter merkt dat de belangstelling naar biologische tulpenbollen toeneemt. Dit jaar werden ze voor het eerst biologisch op water gebroeid. Hij is positief gestemd over de toekomst, "als we de teelt maar goed in de vingers blijven houden." En de teelt gaat goed, vertelt hij. "De oogst is wel wat minder ten opzichte van niet-biologisch, maar dat moet worden gecompenseerd met de prijs. Het biologisch keurmerk maakt onze producten onderscheidend. We vragen de prijs die we echt nodig hebben. Dat is belangrijk, omdat je er uiteindelijk een goed economisch model van moet maken. Daarmee alleen kunnen we ook andere kwekers interesseren voor de biologische teelt."

Klik hier voor meer informatie over de veiling.

Voor meer informatie:
Tulipsgreen

info@tulipsgreen.nl 
www.tulipsgreen.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven