Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Telen is een topsport'

Amelien Lybaert en Katrijn Derde zijn werkzaam bij Micfroflor en groeiden onlangs door naar een nieuwe functie. In onderstaande vertellen zij over het werk en hun activiteiten bij de veredelaar, waar achter de schermen overigens niet minder dan 350 medewerkers actief zijn.

Doorgroeien naar een job met veel verantwoordelijkheid
Katrijn en Amelien vormen een tandem. Dat voel je meteen. Een kwinkslag hier en een schouderklop daar. Al werken ze strikt genomen niet op dezelfde afdeling. Katrijn Derde (30) is sinds een klein jaar kwaliteitsverantwoordelijke voor zowel het lab als de serres. Amelien Lybaert (28) is teeltverantwoordelijke van de site. De functies die ze uitoefenen, zijn zo gevarieerd, dat het lijkt alsof ze heel Microflor draaiende houden. Maar laten we eerst terugkeren naar het begin.

Hoe zijn jullie bij Microflor terecht gekomen?
Katrijn: “Ik werk ongeveer tweeënhalf jaar bij Microflor. Eerst als kwaliteitsverantwoordelijke voor het labo maar sinds een jaar is daar ook de serre bijgekomen. Vóór Microflor werkte ik als kwaliteitsconsulent in de voedingsindustrie. Een heel andere sector dus. In de voedingssector werk je aan kwaliteit omdat het moet van de wet of van een certificatie-instelling. Bij Microflor voelde ik een intrinsieke motivatie om de kwaliteit steeds hoger te duwen. Daarom trok deze vacature me zo aan. We willen het best mogelijke product leveren, niet gewoon iets dat “goed genoeg” is. Van opleiding ben ik bio-ingenieur (landbouwkunde) en het vak plantenkunde heeft me altijd geboeid. De kans om er professioneel iets mee te doen, heeft me over de streep getrokken.”

Amelien: “Ik ben vijf jaar geleden gestart als assistente in het teeltteam. Ongeveer twee jaar geleden is die functie geëvolueerd naar teeltverantwoordelijke van de veredeling. Sinds september 2021 ben ik daarnaast ook teeltverantwoordelijke van de productie. Als biowetenschapper afgestudeerd in de tuinbouwkunde zit ik hier perfect op mijn plaats. Ik heb eigenlijk altijd al geweten dat ik iets ging doen met planten. Vroeger stond ik vaak met mijn vader in de moestuin om de beste tomaten te kweken. Die passie heb ik nu verlegd naar Phalaenopsissen, Helleborussen en Gloxinia’s.”

Vertel eens wat meer over jullie functie
Katrijn: “Ik waak over de kwaliteit van alle teelten. Mijn job rust op twee belangrijke pijlers: enerzijds proactief anticiperen op zaken die fout kunnen lopen en anderzijds meteen reageren als er toch iets misgaat. Anticiperen is natuurlijk het belangrijkste maar we werken met een levend product en helaas heb je nooit alles in de hand. Vaak gaat het over kleine afwijkingen. Om die zo veel mogelijk te voorkomen, heb ik een aantal projecten opgezet om de grootste risico’s in kaart te brengen. Bijvoorbeeld hoe standaardiseren en borgen we onze laboprocessen, van voedingsbodems tot snijden en klimaat. Elke plant moet immers exact de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgen.

Gaat er dan toch iets fout, dan is het een kwestie van hier zo snel mogelijk op in te spelen. Feedback van klanten is hierbij cruciaal. Daarom werk ik ook nauw samen met mijn collega’s van sales. Zij weten wat er leeft bij de klanten. Opmerkingen of klachten komen rechtstreeks bij hen terecht. Vroeger sijpelde dat ad hoc door naar  de productie. Ik probeer dit via een wekelijks overleg meer te structureren.”

Amelien: “Ik ben verantwoordelijk voor de teelt van onze Phalaenopsissen, Helleborussen en Gloxinia’s. Bij de veredeling komen heel andere dingen kijken dan bij de afkweek. Op beide sites ben ik vooral bezig met het klimaat waarin ze groeien. Ik waak over de besturingen in de serre, de waterkwaliteit en bemesting. Samen met Katrijn zet ik hierover proeven op en ben ik ook bezig met de borging van deze processen. We werken best wel veel samen want ook ik ga over de kwaliteit van binnenkomende materialen en de producten die buitengaan. Wanneer ik een afwijking vaststel, zal ik meteen Katrijn inschakelen.”

In team trainen voor topprestaties
“Eigenlijk hou jij in je eentje heel Microflor recht”, knipoogt Katrijn. Als je beide dames hoort praten over hun job, dan lijkt het inderdaad alsof ze een afdeling op zichzelf runnen. Wat ze stellig ontkennen. De kwaliteit die ze vandaag leveren, is het resultaat van teamwork. Samenwerken is the key. Zijn er projecten die ze vandaag met hun team verwezenlijkt hebben, waar ze bijzonder fier op zijn?

Katrijn: “De projecten waar ik aan werk leveren pas resultaat op lange termijn. Als je proeven uitvoert om de kwaliteit te verbeteren, heeft de plant natuurlijk tijd nodig om te groeien. Het duurt dus even voor je het effect ziet en weet of de opzet geslaagd is. Een beetje te vroeg om mij nu al op de borst te kloppen. (lacht) Maar wat ik daarstraks zei over het meer structureel omgaan met feedback, dat is wel iets waarin we stappen vooruit in hebben gezet. We koppelen ook sneller terug naar klanten zodat ze weten dat we hun klacht of opmerking serieus nemen en ermee aan de slag gaan. Ook communiceren we proactief wanneer we zien dat er toch een foutje sloop in een geplande levering.”

Amelien: “Ik vind vijf maanden ook te vroeg om uit te pakken met een verdienste. Samen met mijn team hebben we wel grote stappen gezet op het vlak van wortelkwaliteit en plantvitaliteit. Zo hebben we onze gietregimes geoptimaliseerd en de bemesting op punt gesteld. Met resultaat, dat kunnen we immers afleiden uit de tellingen en scores op het moment dat de planten naar de klanten vertrekken. Ook proberen we zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De klant merkt hier weinig van want het eindproduct blijft hetzelfde maar in de communicatie naar de eindconsument heeft de klant dan wel weer een streepje voor want die verwacht dat meer en meer.”

“Wij halen al jaren een erg hoge MPS-score”, vult Katrijn aan. “Duurzaamheid is een bepalend onderdeel en wij halen een A+.” Of met de woorden van Amelien: “Eigenlijk komt het erop neer dat we elke dag alles geven om topsporters af te leveren.”

Geen twee dagen hetzelfde
Een mooie metafoor. Maar om te sporten in de A-klasse, moet je zelf in topconditie zijn. Hoe doen ze dat? Waar halen ze de meeste voldoening uit?

Katrijn: “Ik kan nooit perfect voorspellen hoe mijn werkdag eruit zal zien. Maar dat maakt het voor mij net zo interessant. Je werkt met een levende materie. Dat betekent dat een kleine afwijking in het proces grote gevolgen kan hebben. Alle parameters spelen op elkaar in: licht, temperatuur, voedingsbodem of substraat… Die variatie goed in kaart brengen, en inschatten hoe we moeten corrigeren bij afwijkingen, is een belangrijk deel van mijn job. Het kan zijn dat je plant een week vroeger klaar is dan voorzien. Maar evengoed dat er op het einde van de rit iets fout loopt. Je moet voortdurend in staat van opperste paraatheid zijn. Dat maakt de job spannend. Ik geef toe: soms zorgt dat voor stress. Maar je weet dat je er niet alleen voor staat. We peppen elkaar voortdurend op, desnoods met een stukje chocola.” (lacht)

Amelien: “Klopt wat Katrijn zegt. Af en toe kan het best pittig zijn om alle ballen in de lucht te houden. Het stopt ook nooit. Als teeltteam werken we ook in het weekend. In de zomer gaan we onze WKK vernieuwen dus ik verwacht ook dan een intense periode. Gelukkig kan ieder op zijn beurt er even tussenuit en houden andere collega’s alles dan op het goede spoor.”

Growing smiles tijdens padel
Het gesprek kabbelt nog even verder. Katrijn en Amelien zijn het wandelende bewijs van de nieuwe Microflor-baseline: Growing smiles since 1986. Ze voelen zich hier als een vis in het water en ook de sfeer op de werkvloer is een troef, vinden ze. Zo spelen ze wekelijks met z’n allen een partijtje padel of belanden ze al eens op een terrasje. “Ik zie me hier nog wel een tijdje blijven”, klinkt het simultaan. Dat heb je met tandems.

Voor meer informatie:
Microflor
Lichtelarestraat 87 
9080 Lochristi, België
+32 9 326 82 80
+32 9 326 82 80
info@microflor.be 
www.microflor.com
Publicatiedatum: