Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is een goede freesia-teelt mogelijk zonder vooraf te stomen?

Freesia’s telen zonder gas lijkt goed mogelijk. Zo blijkt uit onderzoek in de KAS2030, waarin al nagenoeg zonder fossiele brandstoffen wordt geteeld. Maar na elke teelt moet de grond ontsmet worden van mogelijke ziekten en plagen. Dit gebeurt door te stomen. En daarbij is juist veel gas nodig. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of een teelt zonder stomen toch mogelijk is.

KAS2030 is een demonstratiekas bij de WUR in Bleiswijk. Hier wordt onderzocht wat de uitdagingen zijn van het fossiel- en emissievrij telen. Het onderzoek gebeurt in vier teelten: aardbei, gerbera, freesia en potanthurium. Twee keer per jaar worden nieuwe freesia-knollen gepoot, net als in de praktijk. De meest recente aanplant was op 9 november 2021. Er zijn toen vier verschillende rassen geplant: twee die gevoelig zijn voor fusarium, en twee die minder gevoelig zijn voor die schimmelziekte.

Lees hier verder op Wageningen UR

Publicatiedatum: