Versterking en uitbreiding ophanden bij Highland Potplants

Tholen - Er staan een paar serieuze veranderingen op stapel bij Highland Potplants. In de eerste plaats komen Mark van der Voort en Nick Duijvestijn teler en eigenaar John Zuidgeest versterken en in de tweede plaats gaat de specialist in Agapanthus uitbreiden. De komende jaren zullen de heren gedrieën het bedrijf aanvoeren, het merk Agapanthus Amourette verder uitbouwen en de productie en afzet naar een nog hoger plan tillen. 


Nick Duijvestijn, Mark van der Voort en John Zuidgeest

Vanuit de wens echt iets nieuws te gaan doen, waagde John in 2005 de sprong van de chrysanten naar de Agapanthus samen met zijn compagnon Paul Zwinkels. In de jaren daaropvolgend werd de veredeling en productie steeds verder geoptimaliseerd – met als voorlopig hoogtepunt de introductie van de Agapanthus Superb in 2020 – terwijl er met het product ook een vaste klantenkring werd opgebouwd. Om dit zogezegd voor de komende decennia veilig te stellen en verder uit te bouwen, werd uitgekeken naar versterking. 

Nick en Mark, twee jonge en ambitieuze jongens die beiden afgestudeerd zijn aan de Hogeschool Tuinbouw en Agribusiness in Delft, zien hier wel heil in. Via via kwamen zij in contact met John en langzaamaan zijn zij zich de bedrijfsvoering in al hun facetten aan het eigen maken. Min of meer gelijktijdig is, op steenworp afstand van de 2,2 ha kassen aan de De Jonghlaan in ’s-Gravenzande, een extra 5.000 meter productieareaal toegevoegd. En straks komt daar op dezelfde locatie nog eens 11.000 meter bij. 

“Het loopt goed, het merk staat, de markt kan en wil meer hebben”, vertelt John. “Uitbreiden is echter geen doel op zich. Zeker in ons product, waarin het aantal serieuze aanbieders op een paar vingers te tellen is, ga je niet zomaar morren aan de aantallen. We hebben dan ook altijd gezegd: uitbreiden is goed, mits er duidelijk vraag naar is en we de kwaliteit kunnen garanderen. De extra vraag is er nu. We hebben onze eigen selectie, die we nu al ruim een decennium actief aan het ontwikkelen zijn, steeds verder geoptimaliseerd. We verwachten dan ook in de nabije toekomst enkele nieuwe nummers te kunnen introduceren.” 

Highlands Potplants kent men primair van de Agapantus, een kuipplant leverbaar in potmaten variërend van 14 tot 40 cm. Dat vormt het leeuwendeel van de productie, daarnaast voert de kweker een assortiment seizoensproducten. De productie en afzet gebeurt in het voorjaar, vanaf week 15 tot week 23. Tijdens de rest van het jaar dient het gewas met groene vingers en kennis van zaken gepamperd te worden. Het eigen uitgangsmateriaal komt uit Kenia. Eenmaal klaar voor de verkoop vindt de Agapanthus Amourette zijn weg naar o.a. tuincentra in primair Nederland en Duitsland, maar ook naar Engeland, België, Frankrijk en Scandinavië. 

In de nieuwe samenstelling gaat Mark (22) zich vooral focussen op de teelt, terwijl Nick (23) zich primair zal toeleggen op de commerciële activiteiten. Beiden zien een mooie uitdaging voor de toekomst. “Leuk aan dit product is dat je het hele traject, inclusief veredeling, vermeerdering, productie en afzet, in eigen hand hebt”, weet Mark. “Iets onderscheidend doen, dat willen wij allebei”, besluit Nick. “Om hier op deze manier te kunnen beginnen is een prachtige kans.” 

Voor meer informatie:
Highlands Potplants
De Jonghlaan 10
2691 NM 's-Gravenzande
T: 0174 518 850
info@highlandspotplants.nl
www.highlandspotplants.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven