Ronald van der Knaap, Kwekerij Tass

"Botanisch wondertje Calathea Fusion Yellow is mooie aanvulling op assortiment"

Tholen - De crocata is een typisch plantje dat zonder gedegen kennis en groene vingers geen succes wordt. Sinds een jaar of 16 is het dé specialiteit van Kwekerij Tass uit Wateringen en vanaf deze zomer, nadat de enige bestaande concullega ermee stopt, is de kweker niet alleen de grootste, maar bovendien zelfs de enige professionele producent in de wereld.


Ronald van der Knaap met de Calathea Fusion White én Yellow

Daar gaat niet aan getornd worden, geen haar op het hoofd van Ronald van der Knaap die daar aan denkt, maar wel is een beetje spreiding, zowel teelttechnisch als qua afzet, gewenst. “Van begin januari tot half mei gaan we vol gas, in de maanden daarop schakelen we de helft terug en vanaf half augustus gaan we er weer twee of drie maanden vol tegenaan. In totaal doen we zo’n 600.000 planten. Maar daartussen hebben we wat ruimte en dat hebben we sinds enkele jaren gereserveerd voor ctenathe, in twee soortjes. Dat gaat goed, Ikea draait ze, we hebben een paar mooie lijntjes met de Duitse bouwmarkt en het past er mooi naast.”

White & Yellow
Sinds kort zijn daar nog weer tweetal nieuwe plantjes bij gekomen: de Calathea Fusion White, waarmee de kweker in november 2020 de Glazen Tulp won, en nu, slecht een goed jaar later, de Calathea Fusion Yellow. “Die White betrof een toevallige ontdekking bij Rotterdam Inclusief, een Rotterdams arbeid- en mensontwikkelbedrijf waar wij al jaren mee samenwerken. En voor die Yellow geldt eigenlijk hetzelfde, ineens hadden we een bijzondere mutatie met een meer gelig blad. We stuurden een exemplaar naar Waterdrinker en naar Quatro Plant, die zetten hem in de etalage en kregen allebei veel enthousiaste reacties. Zodoende besloten we er dus meer van de gaan maken.”


Op de voorgrond de Calathea Fusion White, op de achtergrond de Yellow

De Belgische firma Deroose vermeerdert de White, de Yellow doet een andere veredelaar. De opkweek vindt vervolgens plaats bij Rotterdam Inclusief. Daarnaast werkt Kwekerij Tass ook samen met Pantar in Amsterdam, alwaar een assortiment vleesetende planten wordt geteeld (men heeft een deel van het assortiment van Sticker Plants overgenomen, zie link). Op de eigen tuin in Wateringen worden ook nog bescheiden aantallen epiphyllum geteeld, een retro-plant waar de laatste jaren juist weer belangstelling voor bestaat. Op een paar tafels en hoekjes wordt ten slotte nog gehobbyd en gekruist.

Rijdende trein
Ronald, die de kwekerij runt samen met zijn broer Rob, verruilde 16 jaar geleden de paprika’s voor crocata. “Met onze tuin, ruim 2 hectare, werden we voor de paprika echt te klein. Daarnaast wilden we ‘wat moois’ maken dat je af en toe ook nog eens te gelde kan maken. Min of meer bij toeval, via de makelaar, kwamen we uit bij de crocata. Een collega-tuinder stopte ermee, we hebben een jaar op zijn tuin meegedraaid en toen pas de paprika’s ingeruild. We zijn wat dat betreft in een rijdende trein gestapt.”

De crocata is tot slot een speciality die ook echt een specialty is, een plant die maar liefst vier verschillende afdelingen moet doorlopen, gekoeld en verduisterd en dan weer belicht en verwarmd moet worden (maar niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde) en van stekje tot plant zo’n 10 maanden nodig heeft. Zelfs na al die jaren is een substantiële uitval - hoewel daar wel grote stappen in gezet zijn - part of the deal. “Tegelijk beschermt de plant daarmee zichzelf en zolang de belangstelling voor alles wat groen is aanhoudt, houdt de crocata daarin ongetwijfeld zijn plaatsje.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Tass
Ronald van der Knaap
Middenzwet 10
2291 HM Wateringen
+31 (0)174 526 442
info@kwekerijtass.nl
www.kwekerijtass.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven