Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassenbouwer in Oekraïne: "Ik voel me hier als een vis in het water en dat wil ik graag zo houden"

Tholen - Arno Volkering woont in Oekraïne en werkt voor Kubo. Voordat Rusland Oekraïne binnenviel was hij de laatste tijd erg druk met de glastuinbouw in China. “In Oekraïne zelf is de glastuinbouw niet zo wild. In de omgeving des te meer. Polen, Georgië, Kazachstan en vooral China dus, zetten grote stappen om aan de vraag naar verse producten te kunnen voldoen. Telen in een kas wordt in deze gebieden steeds belangrijker,” vertelt hij ons.


Arno (rechts) bij een transport met hulpgoederen

Arno stond net op het punt om weer naar China te vertrekken, toen de oorlog begon. Het reizen is door de oorlog (en corona in China) weer even op een lager pitje gezet. Maar Arno zit niet stil. Zeker niet.

"De sociale samenhang is hartverwarmend", vertelt Arno vanuit zijn Oekraine, "Oekraïners helpen elkaar waar mogelijk." Heel concreet betekent het dat in het dorp waar hij woont bijvoorbeeld 75 vluchtelingen tijdelijk opgevangen worden op een bevolking van 150.

Arno woont op 2 uur rijden van de Roemeense grens. De meeste vluchtelingen worden geholpen deze grens over te steken. Een kleiner gedeelte vanuit zijn woonplaats vlucht via Hongarije of Polen. 

Naast het huisvesten van vluchtelingen zal hij volgende week de derde vrachtwagen hulpgoederen ontvangen vanuit het Westland. Nathalie van den Ende van Kubo coördineert vanuit Monster de hulpgoederen die in grote vrachtwagens naar het dorp van Arno gebracht worden. Dorpelingen staan klaar om hem te helpen uit te laden en de spullen te sorteren te verdelen. "Het is een bijzondere tijd. Iedereen is blij iets te kunnen betekenen voor landgenoten. Ieder doet dat wat hij of zij kan doen."

Hulp vanuit Nederland
Is het makkelijk voor de vrachtwagenchauffeur om Oekraïne binnen te komen? Nathalie: "Het regelen van de nodige paperassen heeft nogal wat voeten in aarde. Dat gaat niet vanzelf. De papieren worden in Oekraïne geregeld. Arno’s vrouw spreekt Oekraïens en dat maakt dit proces een stuk gemakkelijker. Dankzij die voorbereidingen rijden vrachtwagens redelijk vlot de grens over."

Vanuit Nederland wordt de inzameling van al die hulpgoederen strak geleid. Nathalie: "We ontvangen nog steeds graag makkelijke kleding (zoals joggingpakken), hygiënematerialen, luiers, babyvoeding, rollators, kogelvrije vesten, enz. Spullen moeten sowieso wel heel en schoon zijn. Anders sorteren we die uit."

Ze is blij met de sponsoren die ze helpt om die hulpkonvooien te kunnen bewerkstelligen, zoals Zijtwende, Royal Brinkman en PDI. Pure Flower en Keitje Bloemiststylist zetten zelfs een actie op touw; opbrengst €6300,-. "Dat is toch helemaal geweldig," glimlacht Nathalie.


Vele handen maken licht werk

Het leven gaat door
Arno en zijn dorpelingen verzetten bergen werk. En ondertussen gaat het gewone leven in Oekraïne ook door; er wordt geplant, gezaaid, geoogst en voorraden aangelegd om de winter door te komen. In het gebied waar hij woont, is de oorlog niet aanwezig. Het land is groot. Het speelt zich niet bij hem in het dorp af.

"Het leven gaat hier gewoon door," relativeert deze nuchtere Westlander. "Laten we hopen dat het snel over is en Oekraïne kan beginnen met de opbouw van dit fantastische land. Ik voel me hier als een vis in het water en dat wil ik graag zo houden. Niemand zit hier te wachten op de Russen."

China
De Oekraïense bevolking wil graag zo snel mogelijk over naar de orde van een normale dag. En Arno ook. Hij verlangt naar de dag dat hij zijn reisplannen naar China weer kan oppakken. Daar is veel te doen. Chinezen zitten te springen om hightech kassen. Kubo heeft nu al ruim 120 ha daar gebouwd. En dat zijn grote arealen. Kubo bouwt daar voornamelijk Ultra-Clima kassen. Het klimaat is daar heel geschikt voor omdat er ongeveer 20 graden verschil is tussen dag- en nachttemperatuur. Arno: "De productie is goed. Het zijn vooral de cherrytomaten waar deze kassen voor worden gebruikt. Daar zijn de Chinezen gek op," lacht hij. 

Voor meer informatie:
Nathalie van den Ende
Kubo
+31 621 293 168
nvandenende@kubo.nl 
www.kubogroup.nl