Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Imker blij met bollen

Imker Peter Raijmakers uit Boekel is bijzonder blij met het bloeiende narcissenperceel van bloembollenkweker Peter van den Boomen uit hetzelfde dorp. Raijmakers: “Zodra de temperatuur boven een graad of 10 is, gaan de bijen en andere bestuivers op zoek naar voedsel. In deze narcissen zit namelijk veel stuifmeel.” De imker is niet bang dat de bijenvolken aangetast worden door gewasbeschermingsmiddelen in de bollen. Van de Boomen: “In de narcissen gebruik ik geen middelen die schadelijk kunnen zijn voor bijen en ook in de lelieteelt is meer dan 75% van de gebruikte gewasbescherming biologisch. Alle middelen die wij gebruiken, zijn goedgekeurd door de overheid. En als er geen ziekten en plagen zijn, spuit ik helemaal niet. Dat scheelt me een hoop geld.”

Varroamijt
“De varroamijt, een parasiet, is voor maar liefst 75 procent verantwoordelijk voor bijensterfte en we hebben ook nog eens een heel vochtige winter gehad,” weet Raijmakers. “Er zijn helaas veel bijen doodgegaan. Ik adviseer mijn collega-imkers de varroamijten regelmatig biologisch te bestrijden.”

Afrikaantjes
Van den Boomen teelt behalve narcissen ook lelies en gladiolen. Van den Boomen: “Om de grond van de lelie- en gladiolenpercelen gezond te krijgen, plant ik vaak afrikaantjes (Tagetes) als tussenteelt. Dan hoef ik later minder te spuiten want die afrikaantjes rekenen op biologische wijze af met voor bollen schadelijke aaltjes in de grond en zorgen bovendien voor veel voedsel voor bijen. Dat is dus eigenlijk een win-winsituatie.”

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto

Publicatiedatum: