Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn virusresistente tulpen de toekomst?

De bloembollensector werkt hard aan het terugdringen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. De broers Jeffrey en Roy van Woesik timmeren flink aan de weg met het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve cultivars. Hun virusvrije tulpen leveren een bijdrage aan de duurzame doelen van de sector.

Lange adem
“In ons werk duurt het zeker 5 jaar tot je de eerste resultaten ziet”, legt Jeffrey uit. “Maar uiteindelijk ben je wel 20 jaar verder voordat je echt vruchten kan plukken van je werk.” Roy vult aan: “Ons doel is om onze soorten goed in de markt te zetten om uiteindelijk geld te verdienen met royalty’s. “Kijk”, vervolgt hij “van één bol naar een hectare, dat duurt natuurlijk lang, maar van één naar honderd hectare, dat kan een stuk sneller. Als je vraagt waar we straks willen staan, dan is dat met onze soorten verder groeien naar een groter areaal.”

Uitdaging
De broers focussen zich niet alleen op de tulp, maar ook in muscari’s, alliums, krokussen, pioenen en narcissen zijn ze actief bezig. “Dit doen we kleinschalig, maar wel heel gericht”, legt Roy uit. “Als we een mooie kans zien liggen, dan pakken we dat op en kijken we hoe we dat tot een succes kunnen maken.”

Een mooi voorbeeld van zo’n kans zagen de mannen in het ontwikkelen van een nieuwe witte muscari, die makkelijk drooggekoeld kan worden. “Muscari’s zijn vrijwel altijd blauw. Enkele zijn wit, maar die hebben nog niet de juiste kwaliteiten voor het droogkoelen. Wij zien het als een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. En dan scheelt het dat het met deze teelt een stuk sneller gaat dan bij de tulp. Aan muscari bollen kunnen gemakkelijk 20 spaantjes komen waarmee we verder kunnen telen.”

Virusresistente genen
Het is geen nieuws dat de virusbestrijding een steeds grotere uitdaging wordt. Daar sluit het assortiment van Van Woesik goed op aan. “Een groot deel van ons assortiment is half- of helemaal virusresistent”, vertelt Jeffrey. “Sommige fosteriana tulpen hebben als sterke eigenschap dat er virusresistente genen in zitten, maar doordat deze tulp niet geschikt is om te broeien, hebben we deze gekruist met de gewone (gesneriana) broeitulp. Het resultaat is een tulp die niet of nauwelijks vatbaar is voor virus.”

TBV en TVX
In de tulp zijn TBV en TVX de meest voorkomende virussen. Roy: “TBV wordt overgebracht door luizen. Met onze soorten Red Soldier en Superhero hoef je daartegen niet meer te spuiten. Al zou hij helemaal onder de luis zitten, dat is geen probleem, tenminste wat betreft virusoverdracht.
 
Dit artikel komt uit 'Bol&Teelt Actueel', een krant voor leden van de coöperatie Agrifim-GMN met actueel nieuws op het gebied van coöperatief, innovatief en duurzaam ondernemen in de bollenteelt.

Publicatiedatum: