Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
#flowersforwomeninwar

Sierteelt op de bres voor Oekraïne

Tholen - Zoals men zich in onze sector twee jaar geleden niet onbetuigd liet en massaal de kwetsbaren en zorgmedewerkers met bloemen een hart onder de riem wilde steken, is nu alle sympathie gericht op Oekraïne. Men zamelt geld en goederen in, veilt karren, organiseert acties, regelt transporten en kleurt en kleedt zich in het geel-blauw. Hieronder een greep uit de initiatieven - met uiteraard de nadruk op greep.

#flowersforwomeninwar
"Met bloemen kunnen we een oorlog niet stoppen, maar wel kunnen we met bloemen aandacht vragen voor alle vrouwen die ongewild in een oorlog terecht zijn gekomen. Het is daarom dat wij iedereen met 8 maart oproepen bloemen te kopen voor vrouw, vriendin, moeder, oma, dochter of vrouwelijke collega, en een foto van dat boeket met de hashtag #flowersforwomeninwar te plaatsen op social media. Op die manier vraagt u aandacht voor de vele vrouwen en kinderen die momenteel op de vlucht zijn of moeten onderduiken voor het oorlogsgeweld in Oekraïne."

Aldus luidt de oproep van Emmeke Vierhout en John Elstgeest, twee ondernemers woonachtig in Oekraïne en werkzaam in de agrarische sector. John, de lezer van deze nieuwsbrief allicht bekend, is de man achter Flower Circus, een bedrijf dat bloemenpromotie verzorgt voor kwekers en veredelaars. Hij woont sinds 2016 in Bucha, vlakbij Kiev, en is samen met zijn zoon het land ontvlucht. Emmeke Vierhout woont samen met haar man Kees Huizinga en hun twee dochters al 20 jaar in Oekraïne en runt er een grote boerderij (Kischenzi). Door de oorlog zijn Emmeke en haar dochters nu eveneens in Nederland. Kees is onderweg.

Rozen
Vanuit de kwekers is het idee een emmer of kar te veilen een voor de hand liggende en effectieve manier geld bij elkaar te krijgen. Vanochtend werden op de klok in Aalsmeer rozen van verschillende rozenkwekers geveild, waarbij de opbrengst ten goede kwam aan Giro 555. Het initiatief werd genomen door o.a. Van der Ende Roses en SK Roses.

SK Roses heeft laten weten dat hun actie 'SK Roses voor Oekraïne' een bedrag van 14.000 euro heeft opgeleverd. "SK Roses is iedereen die een steentje heeft bijgedragen hier enorm dankbaar voor! Dit fantastische bedrag is tijdens de Nationale actiedag gedoneerd aan Giro 555."

Tulpen
Ook vanuit de tulpen liet men zich niet onbetuigd. Vanochtend veilde Kruijer Bloembollen 7 karren voor Giro 555:

Transporteurs de weg op

Per vandaag vertrekt vanuit Nederland een vrachtwagen vol hulpgoederen van Van Vliet Flower Group richting Praag en vervolgens naar de grens van Polen met Oekraïne:

Topfplanzen laat zich ook niet onbetuigd:

 

Geel-blauw
Rozen in de kleuren van Oekraïne zijn o.a. te koop bij Hoven & de Mooij: