Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leon en Menno kweken planten én aardwarmte

Broers Leon en Menno Ammerlaan uit Pijnacker kweken tropische groene planten, maar zijn tegenwoordig ook energiebedrijf: ze winnen aardwarmte voor eigen gebruik, leveren die aan klanten in de regio én wonnen ermee in 2021 de EZK Energy Award. “Ideaal: aardwarmte is dag én nacht beschikbaar.”

Ammerlaan noemt zichzelf tegenwoordig ‘Ammerlaan The Green Innovator’ (TGI) en levert als een volwaardig energiebedrijfje warmte voor een school, een openbaar zwembad, een sportcomplex, 543 woningen en 24 collega-tuinders. Daarmee bespaart het jaarlijks 12.500.000 m3 aardgas en 22.250 ton CO2-uitstoot.

“We slaan met dit project twee vliegen in één klap”, zegt Leon Ammerlaan. “Ten eerste verduurzamen we onze bedrijfsvoering; onze CO2-voetafdruk is tegenwoordig lager dan nul. Ten tweede zijn we minder afhankelijk van aardgas en zorgen we voor een stabiele(re) energieprijs.”

Makers van Morgen, een imagocampagne van Techniek Nederland, sprak met de ondernemers over hun ideeën en ambities. Het uitgebreide gesprek is hier te lezen.

Publicatiedatum: