Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede resultaten met geïntegreerd systeem tegen vuur in tulpen

De Nederlandse tulpensector is toonaangevend in de wereld en loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en technologische ontwikkelingen. De sector wordt, net als andere sectoren, geconfronteerd met strenger wordende eisen vanuit de afnemers, toenemende wet- en regelgeving en een steeds beperkter middelenpakket om de toenemende ziekteproblematiek te lijf te gaan. Daarnaast wordt vanuit de markt steeds meer nadruk gelegd op duurzame teelt. In deze verduurzaming zit nog een grote uitdaging voor de sector.

Het project ‘De Groene Tulp’, probeert hier een oplossing voor te vinden en heeft als doelstelling om minder afhankelijk te zijn van chemische producten met behoud van kwaliteit.

Geslaagde tests in 2021 tegen vuur
Een van de problemen in de teelt van tulpen is de schimmelziekte Botrytis tulipae (vuur). Afgelopen seizoen zijn diverse spuitschema’s getest op effectiviteit/weerbaarheid tegen deze ziekte. Normaal worden tulpen om en nabij 12 maal tegen ‘vuur’ gespoten in een wekelijks spuitschema. In deze proef varieerde de inzet van chemische middelen van nul tot geïntegreerde systemen met een forse reductie. Het jaar 2021 kenmerkte zich door een hoge infectiedruk, waardoor de effectiviteit van de diverse strategieën goed getest konden worden. De geïntegreerde systemen waarbij gespoten is op basis van een waarschuwingssysteem, hebben goed voldaan en konden concurreren met het gangbare systeem. Het aantal milieubelastingspunten werd hierbij verlaagd tot 50-90%. Volledig biologische systemen hadden het dit jaar moeilijk en waren veelal niet of nauwelijks effectief.

Bron: www.vertify.nl

Publicatiedatum: